Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Bilkent Otel'de kameralar karşısına çıkarak, yeni kurdukları Gelecek Partisini ve partinin kurucularını tanıttı.

Davutoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle: 

"Bugün partimizin kuruluşunu ilan ediyoruz. Bu kutlu yürüyüşün hayırlı olmasını diliyorum. İnsanlığın ve milletimizin kritik süreçten geçtiği bu süreçte, Ankara'da tarihin ve milletimizin huzurundayız. Bütün baskılara ve korku atmosferine rağmen omuz omuza vererek, ülkemize demokratik ve müreffeh ufku çizmek için bir araya geldik. 

3 nesil olarak buradayız. 27 Mayıs'ı çocuk olarak yaşayanlar var, 12 Eylül'ü aynı koğuşta geçirenlerimiz de var. O karanlık günlerde gözünü açanlar da var, gün sayanlar da var. Özgürlükler açısından 28 Şubat'ın dondurucu soğuğunda doğan da var, sınavdan sınava girenler de var. 15 Temmuz'da hainlere karşı omuz omuza veren kahramanlar da var. Farklı yaşlara, farklı inançlara mensup bu aziz toprakları vatan bilen bir topluluğuz. Hepimiz eşit ve onurlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız.

3 nesil olarak çok acılar yaşadık, ama geçmişe değil geleceğe ayarlıyız. Ortak bir gelecek inşa etmeye geliyoruz. Yeni şeyler söylemeye geliyoruz. Yeni şeyleri ancak geçmişten ilham alanlar inşa edebilirler. Yeni şeyleri korkulardan ve tabulardan kurtulanlar söyleyebilirler. Susmaya değil, konuşmaya; bağırmaya değil sakince hitap etmeye; surat asmaya değil tebessüm etmeye geliyoruz. Gün bizi birleştiren ilkeleri konuşma günüdür. Temel ilkelerimizi paylaşmak ve ahitleşmek istiyoruz. 

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yürürken, geleneksel değerlerin yeniden keşfedildiği kritik bir tarihi eşikte kapsayıcı bir yenilenme ihtiyacına cevap vermek için yola çıkıyoruz. Geleneğe saygılı, vatandaşlık hukuku ve milli egemenlik konusunda modern ve çağdaş küresel bir siyaset anlayışını benimsiyoruz. Geleneğe saygılı özgürlükçülüktür ana felsefemiz. Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan Cumhuriyetin birikimlerini geleceğe aktaracağız.

Siyasetimizin temeli insan onurunu korumak ve yüceltmektir. Bütün siyasi mekanizmaları, kurumları ve teamülleri birer araç olarak görüyoruz. İnsanı ve onun temel haklarını ikinci plana iten hiçbir devlet baki olamaz. Geleneğimizde esasları konulan aklın, inancın, neslin korunması Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi özgürlük haklarını tanımlar. Dünyada otoriter yönetimlere yöneliş olmasına rağmen insanların onurlu ve başı dik yaşadığı bir ülke inşa etmeliyiz. Basında tekelleşme insanın zihnini kapatır. Sansür ve oto sansür olmadığı, gazetecilerin yargılanmadığı bir düzen inşa edeceğiz. 

İnsan onuru ile taçlandırılan herkes mutlak anlamda eşittir. Etnik, dini ve mezhebi kimlik ayrımlarına karşı bir siyasi anlayışın sözcüsüyüz. Farklılıkların bir arada yaşamasının teminatı olan çoğulcu bir yaklaşım hayata geçireceğiz. Her kültür, dil, inanç ve gelenek milletimizin ortak mirasıdır. Bütün kimliklerin kültürlerini geliştirmesini savunuyoruz. Anadilin eğitimde öğretilmesi ve kullanılması vatandaşlarımızın aidiyetini güçlendirecektir. Uzun tarihi süreçlerde akraba topluluklar ile bariyerleri aşma konusunda stratejik unsur olarak görüyoruz. 

Siyasetimizin vicdani ilkesi din ve inanç özgürlüğüdür. Siyaset alanında herkes kendi imtihanını vermeli, dini değerleri bu satha asla sokmamalıdır. Devlet bütün dini, mezhebi anlayışlara eşit ve aynı mesafede olmalıdır. Felsefemiz özgürlükçü din ve laik anlayıştır. Gayrimüslim vatandaşlarımızın sorunları eşitlik ölçüsünde çözülecektir. Siyasetin dini semboller üzerinden güç devşirmesi önleyecek manzume oluşturulacaktır. Toplumun manevi olgunluğu için çaba göstermesi gereken yapılara müdahale edilerek paralel yapılara yönelmesi engellenecektir. 

Özgürlüğü garanti olmayan insanın onurunu koruması mümkün değildir. Güvenlik adına özgürlüklerin kısıtlanmasını dikta rejimine yol açtığı görülmüştür. Her türlü kaos girişimine karşı vatandaşlarımızın canını, malını koruyacak hak ve adalet mekanizmasının işlemesi en temel vazifemizdir. 

Terörizmle mücadele yürütmesi zorunluluktur. Bu çerçevede terör ve terörle mücadele söylemi Türkiye'nin enerjisini tüketen bir tuzak olmaktan çıkarılmalıdır. Güvelik açığı üretmeyen bir anlayış hakim kılınmalı. 

Sağlık ve eğitim konularını doğumdan ölüme kadar temel insan hakları bağlamında ele alıyoruz. Sağlığı ulusal ölçekli gelecek projeksiyonumuzda ele alıyoruz. Eğitimi de formal bir formasyon olarak görmüyoruz. Resmi veya dayatılmış bir ideolojiyi reddediyoruz. İnsan devşirme değil, nitelikli insan yetiştirme olarak görüyoruz. Tek tipçi değil demokratik ve çoğulcu bir yaklaşımı benimsiyoruz. 

Gençlerden korkanlar onları dar kalıplara hapsetmektedir. Biz o dinamizmi hayata geçirmek için ön alıcı özel düzenlemelere inanıyoruz. Birçok toplum aile kurumunun çözülmesiyle karşı karşıyadır. Bu kuruma inancın sağlamlaşması ekonomik ve sosyal politikalarda önemli bir rol oynayacaktır. Kadın ve erkeğin hayatın her alanında yan yana ve birlikte yol almalarını sağlamaktır. Partimiz ayrımcıların karşısında durduğu gibi cinsiyet ayrımcılığın da karşısındadır. 

Çevre anlayışımızın temeli mekana saygıdır. Mekana saygı insana saygının tamamlayıcı parçasıdır. Doğa ve çevrenin korunması gelecek nesillere borcumuzdur. Bugün ekonomik değerleri elde etmek için maliyetleri gelecek nesillere yüklemeyi sorumsuzluk olarak görüyoruz. 

Özgün kavramları tüketen popülist hamasetten uzak duracağız. Yenilenme adına geçmiş tecrübelerimizi reddetmeyecek, arkaik görüşlere fırsat tanımayacağız. İnsan onuruna ve özel hayatın mahremiyetine saygı duyuyoruz. Hakaret ve nefret dili aramızda barınamaz. Bugün siyasi hayatımızda en çok özlenen nazik bir siyasi dildir. Geçmişte siyasi muhataplarımız hangi dili kullanırlarsa kullansın bundan taviz vermeyeceğiz. Eleştirilerimiz samimi ve yapıcı bir dille ifade edilecektir. Göründüğümüz gibi olup, olduğumuz gibi görüneceğiz.

Kibre karşı tevazuyu, şahsi çıkara karşı kamu çıkarını savunuyoruz. Her türlü açık ve örtülü yolsuzlukla mücadele, siyasi etik konusunu, adil gelir dağılımını ön şart görüyoruz. Kamu adına yapılan her işlem kamu denetimine açık olmalıdır. Bu şeffaflık ilkesiyle sağlanabilir. STK'lar şeffaf olmalı, kayıt dışı ekonomi tasfiye edilmeli, görevlendirmeler şeffaflık içinde olmalı, paralel yapılara asla izin verilmemelidir. Siyasi etik alanında birey ve aile hayatına saygı gösterilmelidir. Aile ilişkilerinin kamu alana yansıtılması aile hayatına zarar vermektedir. Kamu görevi yönetenlerin ailesi ne özel bir ayrıcalığa sahip olmalı ne de yıpratıcı eleştiriyle muhatap olmalıdır. siyasi ahlak, şeffaflık, siyasetin finansmanı, imar rant yasaları acilen çıkarılacaktır. 

Lider kültünü reddediyoruz. Toplumsal düzen anlayışımızın temeli adalettir. Hukuk aracılığıyla insan hayatının teminat altına alınmadığı tedbirler kaosa ve saldırıya açık hale gelir. Hukuk güç biriktirme alanı değil, gücü denetleme ve ahlaki çizgiye getirme alanıdır. Yargının kontrol altına alınma çabası en büyük suç olarak görülmelidir. Hakim ve savcıların kollektif kimliklerle anılması, mahalle baskıları altında kalmasıdır. Hakimlerin adalet dağıtırken muhataplarına karşı kör ve sağır olmalarını sağlayacak tedbirler alıncaktır. Toplumsal düzen ve devlet öfkeyle değil, adalet terazisiyle hareket ettiği zaman ayakta kalabilir. Yargı bağımsızlığı esastır. Her bir yargıcın tek başına ve sadece kendi vicdanı ile karar vermesini sağlayan hukuk düzeni kurulacak. Bu hukuk düzeni de denetime açık olacaktır. Esaslı bir reform yapılacaktır. Hakimler ve Savcılar Kurulu ikiye ayrıcaktır. tutuklanmanın istisna olması titizlikle uygulanacaktır. Masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkına özen gösterilecektir. 

Güç yozlaşması birçok sapmayı doğurur. Güçler ayrılığına ilkesine dayalı demokratik hukuk devletidir. Denetlenmeyen hiçbir güç olmayacaktır. Yasama, yürütme ve yargı dengeleyici olacaktır. TBMM yasama görevini yaparken, hiçbir güç tarafından baskı altına alınamaz. TBMM'nin siyasal etkinliği artırılacaktır. Yürütme erkinin yetkisinin açıklanması zarurettir. Anayasal denetine açık olacaktır. 

Demokratik bir anayasa olmadan Türkiye'nin demokratik geleceği olmayacaktır. Partimiz, yeni anayasanın en geniş katılımla sıfırdan yazılmasını savunuyoruz.  

Hükümet sistemleriyle demokrasi arasında doğrudan ilşiki bulunmaktadır. Hukuk devletine riayet, hak ve özgürlüklerin anayasal güvence ile denge ve denetleme mekanizması. Parlamenter sistem de 2016 referandumu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bunları karşılaması mümkün değildir. Yeni sistem de karar alma süreçlerinde ve yetki kullanımında etkinlik ve güven sorunu yanında demokratik standartlarda düşüş olmuştur. Bu sistemle demokratik toplum düzeni mümkün olmayacaktır. Her türlü vesayetten arındırılmış, demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. 12 Eylül sisteminin ürettiği değil, tam özgürlükçü parlamenter sistem olacaktır. 

Devlet mimarisinin yeniden tanziminde süreklilik içinde değişimdir. Asabiyet terk edilecek ama kurumsal hafıza korunacaktır. Türkiye yerel yönetimler sorununu konuşurken, tabular yüzünden reformları yapamamıştır. Partimiz mahalli idarinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na veya yeni bir bakanlığa bağlı olmasını savunuyor. 

Cumhuriyetimiz ortak aidiyetimizin, doğal ve güzel farklılıkların korunmasının teminatıdır. 

AK Parti'den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'nin dilekçesi dün İçişleri Bakanlığı'na verilmişti.





AK Parti'nin kuruluşunda da Bilkent Oteli'nin özel bir yer vardı. 2001 yılında AK Parti'nin temel ilkeleri, Bilkent Oteli Konferans Salonu'nda 74 kurucu üye ve partiyi destekleyen bağımsız milletvekillerinin katıldığı programda okunmuştu.

Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'nde kimler var ? İşte Kurucular Kurulu listesi

154 kişilik Kurucular Kurulu listesi

 1. Ahmet Davutoğlu

2. Abdülkadir Baykay

3. Abdullah Başçı

4. Abdullah Güzeldülger

5. Abdullar Teber

6. Abdullah Yeşil

7. Adnan Demir

8. Ahmet Akçay

9. Ahmet Altunsoy

10. Ahmet Oğuz Karaoğlu

11. Ali Ahmet Çoktan

12. Ali Akmaz

13. Ali Alper Uzun

14. Ali Aydın

15. Ali İhsan Dilmen

16. Alper Kürşad Giray

17. Alptekin Hocaoğlu

18. Avni Erdemir

19. Aydın Altaç

20. Ayhan Sefer Üstün

21. Aynur Adeviye Erşahin

22. Aynur Algül

23. Ayşe Berrin Sevimli

24. Ayşe Güney

25. Ayşe Övündür

26. Ayşe Serap İnan

27. Ayşe Tülin Dinçelli

28. Bayram Zilan

29. Burçak Başbuğ Erkan

30. Can Cankesen

31. Cemalettin Kani Torun

32. Cesim Gökçe

33. Cihan Öztunç

34. Cuma İçten

35. Dimosthenis Rafaletos

36. Dinçer Türkmen

37. Diyaettin Uçar

38. Doğan Demir

39. Engin Keskinel

40. Engin Meydan

41. Enver Sedat Çakıroğlu

42. Etiyen Mahçupyan

43. Fahri Usta

44. Fatma Aydın Ataş

45. Fatma Şerefoğlu

46. Feramuz Üstün

47. Feridun Bilgin

48. Furkan Aşkın

49. Gizem Satıoğlu Öcmenler

50. Gülnur Özkaya Hayran

51. Güzin Yıldız

52. Habibe Çiftçioğlu Başar

53. Hakan Albayrak

54. Hakan Kobal

55. Hakan Tokaç

56. Halil Kulak

57. Halime Polat

58. Halit Özyurt

59. Hamide Mercan

60. Hasan Hüseyin Bozok

61. Hasan Serdar Bilir

62. Hayrunnisa Nur Kabuk

63. İbrahim Mustafa Turhan

64. İhsan Cafer Elhan

65. İsa Mesih Şahin

66. İsmail Günaçar

67. İzettin Küçük

68. Kemal Şişman

69. Kerim Rota

70. Mehmet Ali Pulcu

71. Mehmet Aşan

72. Mehmet Atilla Maraş

73. Mehmet Behçet Piker

74. Ferhat Esmer

75. Mehmet Fatih Arslan

76. Mehmet Kuğu

77. Mehmet Nuri Görenoğlu

78. Mehmet Sarı

79. Metin Karakaş

80. Mevlüt Demir

81. Muammer Duran

82. Muammer Kibar

83. Muhammed Mustafa Çakmakçı

84. Muharrem Ödemiş

85. Murat Özden

86. Musa Arat

87. Mustafa Asım Karahangil

88. Mustafa Bahadır Kurbanoğlu

89. Mustafa Baloğlu

90. Mustafa Bilici

91. Mustafa Gözel

92. Mustafa Mente

93. Mustafa Nedim Yamalı

94. Mustafa Öztürk

95. Mustafa Tekin

96. Namık Ergün

97. Neslihan Kevser Çevik

98. Nuray Sağıroğlu

99. Ömer Faruk Başaran

100. Ömer Kayani

101. Ömer Ünal

102. Perihan Toğay

103. Raziye Gök Aktaş

104. Recep Şener

105. Recep Varol

106. Rumi Bekiroğlu

107. Sait Şaşmaz

108. Salih Aynural

109. Selahattin Kayaman

110. Selçuk Özdağ

111. Selim Temurci

112. Sema Silkin Ün

113. Seren Yıldız Öztürk

114. Serkan Özcan

115. Serpil Bulut

116. Sevda Yılmaz

117. Seyfettin Bilen

118. Süheyl Erkan Altındağ

119. Şenol Gürşan

120. Şükrü Kırboğa

121. Talha Erol Durmaz

122. Timuçin Oğuz

123. Tuncay Dinç

124. Ufuk Karcı

125. Ülkü Nur Doğancı

126. Ümit Yardım

127. Vahdettin Elbay

128. Vahdettin İnce

129. Veysi Akay

130. Yasemin Dora Kurtkaya

131. Yeşim Karadağ

132. Yusuf Ziya Özcan

133. Zekayi Doğan

134. Zeynep İşçan Çeviker

135. Fevzi Donat

136. Nihal Olçok

137. Hüseyin Memiş

138. Ali Kalınlı

139. Yavuz Değirmenci

140. Fatih Dursunkaya

141. Muhammet Cüneyt Toptaş

142. Nihat İzsiz

143. Orhan Sucu

144. Doğan Koruyucu

145. Nazmi İrak

146. Hasan Taşkın

147. Sadullah Kavak

148. Muhsin Emre Demiröz

149. Haci Mehmet Karataş

150. Ahmet Müfit Cengiz

151. Fidan Strate

152. Ebubekir Yıldırım

153. Mehmet Okçu

154. Mustafa Yeşilyurt

Kaynak: Ajanslar