Muğla'nın Dalaman ilçesinde çıkan orman yangını sonrası bölgeye 105 arazöz ile 18 dozer ve iş makinesinin sevk edildiği, söndürme çalışmalarının 520 personelle sürdürüldüğü bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dalaman ilçesi yakınlarında saat 15.10'da çıkan orman yangını sonrası harekete geçen Muğla Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki orman yangınlarıyla mücadele ekipleri, 13 dakika sonra Karaağaç mevkisi Kızılçam Koru Ormanları'nın bulunduğu alandaki alevlere ilk müdahaleyi gerçekleştirdi.

Saat 15.23'te başlayan söndürme çalışmaları devam ederken, yangının çıkış saati itibarıyla hava sıcaklığının 37 derece, nem oranının yüzde 18 ve rüzgarın da batıdan 40 kilometre hızla esmesi gibi olumsuz şartlar nedeniyle alevler kısa sürede büyüdü.



Yangın bölgesine 105 arazöz ile 18 dozer ve iş makinesi sevk edilirken, yangını kontrol altına alma çalışmaları 520 personelle sürüyor. Yangın sonrası Kayadibi Mahallesi ve bölgedeki seralar tedbir amaçlı boşaltılırken, havanın kararması nedeniyle sadece karadan müdahale gerçekleştiriliyor.



HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Muğla’nın Dalaman ilçesinde çıkan orman yangını sabah saatlerinde rüzgarın etkisini kaybetmesi sonucu etkisini düşürürken, helikopterler sorti yapmaya başladı.

Dün öğleden sonra Dalaman Karacağaç mahallesinde başlayan ve ardından Fethiye'nin Göcek Mahallesine sıçrayan orman yangını yaklaşık 300 hektarlık alanda etkili oldu. Gece boyunca zaman zaman etkisini arttıran rüzgar nedeniyle sarp arazide gece boyunca devam eden orman yangını sabah saatlerinde rüzgarın dinmesi ile etkisini düşürdü.

Sabah erken saatlerde helikopterlerin sık sık yanan alanlara sorti yapması sonucu yangının ilerlemesi durduruldu. Yangının ormanda oluşturduğu tahribat gün ağarınca ortaya çıktı. Yanan kızılçam ormanlık alanlarında yaşam dururken, hala yanan ağaçların olduğu görüldü.

Yanan alanda yaşam mücadelesini kazanan canlılar da vardı. Alevlerden korunan bir kaplumbağa asfalt yol üzerinden tekrar ormanlık alana geçerek gözden kayboldu.



YANGIN KISMEN KONTROL ALTINDA

Muğla'nın Dalaman ilçesi Karacaağaç Mahallesi'nde dün saat 15.00 sıralarında çıkan, rüzgarın da etkisiyle Fethiye ilçesine bağlı Taşbaşı, Gökçeovacık ve turistik Göcek mahallelerine kadar ulaşan orman yangınına 520 personel, 105 arazöz, 18 dozer ve iş makinesiyle gece boyunca müdahale edildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 13 helikopter de havadan müdahaleye başladı. Yangın nedeniyle faaliyette olmayan bir butik otel tahliye edildi. Söndürme çalışmalarına katılan bir arazöz yanarken, bazı iş makineleri de zarar gördü.

Muğla Valisi Esengül Civelek oluşturulan kriz merkezinde çalışmaları yönetti. Jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri de Kayadibi ve Taşlıca mahallelerine yaşayan vatandaşları anons yaparak uyardı. Yapılan çalışma sonucunda, her iki mahalledeki 34 ev tedbir amaçlı tahliye edildi.

Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın, saat 07.30 sıralarında kısmen kontrol altına alındı.

BAKAN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dalaman ve Göcek'i etkileyen yangınlara ilişkin son verileri paylaştı. Pakdemirli şunları söyledi:

"Göcek, Kepez ve Taşbaşı mahallerinde ilerlemeler dün devam etti. Tedbir amaçlı boşaltılan evlere tekrar dönüşler başladı. Yerleşim yerlerini tehdit ettiği için ciddiye aldığımız bir yangındı. Karadan sabaha kadar söndürme faaliyetleri devam etti, sabah saatlerinden itibaren de helikopterler çalışmalarına devam ediyor. Korktuğumuz gibi değil. Can ve mal kaybımız yok. İçinde kimse olmayan bir otelimiz etkilendi. Sıcaklık 37 derece, nem yüzde 10 ve rüzgarın da olması yangının büyümesine neden oldu. İlk tespitlere göre yangının büyüklüğünü yangın sonrasında belirlenecek."



VALİ'DEN AÇIKLAMA

Yangın bölgesinde oluşturulan kriz merkezinde çalışmaları yöneten Muğla Valisi Esengül Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dalaman ilçesinde öğle saatlerinde başlayan yangına hava kararıncaya kadar 20'ye yakın helikopterle müdahale edildiğini söyledi.

Havanın kararmasıyla birlikte yakın il ve ilçelerden gelen arazöz ve orman yangın söndürme işçilerinin karadan müdahaleyi aralıksız sürdürdüklerini belirten Civelek, "Orman Genel Müdürlüğü personeli ve tüm kurumların katılımıyla bölgede bir kriz merkezi oluşturduk ve yangın mahalinde çalışmaları yönetiyoruz. Bölgede rüzgar etkili oluyor. Bu nedenle ekipler söndürme çalışmalarında güçlük çekiyor." dedi.

Yangının devam ettiği alanda can ve mal kaybı yaşanmadığını vurgulayan Civelek, "Vatandaşlarımızın can güvenliği için tedbir amaçlı iki mahallede 34 haneyi tahliye ettik. Bunları tedbir amaçlı yaptık. Yangın şu an için geniş bir alanda etkisini sürdürüyor." diye konuştu.

Öte yandan, yangın sırasında yükselen dumanlar, gökyüzünü kapladı. Dumanlar yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Fethiye'den de görüldü.

FETHİYE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca "Yangın ciğerimizi yaktı. Şu an kısmen kontrol altına alındı diyebiliriz. Fethiye Belediyesi olarak yangının çıkış anından itibaren; Orman Harekat Merkezi ile koordineli olarak bünyemizdeki bütün araçlarımızı seferber ettik. Gece boyu Göcek’te Sayın Valimiz ve Kaymakamımız ile çalışmaları takip ettik. Ayrıca yangın bölgesine çok yakında bulunan Göcek Doğa ve Hayvan Dostları Derneği’ne ait barınaktaki hayvan dostlarımız, Belediyemizin araçlarıyla güvenli bölgeye ulaştırıldı. Ancak, yaşamını orman alanlarında sürdüren çok sayıda canlı, maalesef yangından etkilendi. Yangının kontrol altına alınması için elinden geleni yapan, Kaymakamımız Sayın Muzaffer Şahiner ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

"MEMLEKETİMİZE İHANET ETMEYECEĞİZ"

Karaca, sözlerine şöyle devam etti: Biliyorum ki, bu olayda vatandaşlarımızın kafasında soru işareti yaratan malum konular var. Ben Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca olarak söz veriyorum; yangın alanının birilerine peşkeş çekilmesi söz konusu olursa, bunu engellemek için sonuna kadar mücadele edeceğim. Biz bölgenin imara, ranta değil; tekrar yeşillendirme alanı olarak ilçemize kazandırılmasını istiyoruz. Göreve gelirken söylediğimiz gibi, denizimize, yeşilimize, memleketimize ihanet etmeyeceğiz.



YANGIN GÖÇEK'E KADAR UZANDI

Göcek'te yaşayan Ayşe Bozkır, yaptığı açıklamada, çaresizce yangını izlediklerini söyledi. Bozkır, "Yangının tarla temizliğinden çıktığı tahmin ediliyor. Rüzgarın azizliğine uğradık. Yangın çok hızlı bir şekilde yayıldı ve birçok arkadaşımızın evine kadar geldi. Ormanda da birçok can yandı." dedi.

Gökçeovacık Mahallesi'nde yaşayan Ali Rıza Çay da arazinin çok sarp olması nedeniyle yangına karadan müdahalenin güç olduğunu dile getirdi. Çay, ellerinden hiçbir şey gelmediğini, yangını sadece izlediklerini kaydetti.

Öte yandan, yangının içinde kalma riski taşıdığı için evlerinden tahliye edilenlerin komşu ve akrabalarının yanına gittiği öğrenildi.

Yaklaşık 200 hektarlık alanda etkili olduğu tahmin edilen yangının kesin çıkış nedeninin araştırıldığı belirtildi.



Öte yandan Muğla-Fethiye kara yolunda duran birçok vatandaş, yangını izledi ve cep telefonlarıyla kaydetti. Polis ve jandarma ekipleri, yol boyunca güvenlik önlemi aldı.



Sabahın ilk ışıkları ile yeniden havadan müdahalenin başlayacağı kaydedilen açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı yangında ilk tespitlere göre bir butik otel ve 350 hektar alanın etkilendiği aktarıldı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla´nın Dalaman ilçesi yakınlarında çıkan orman yangınında Kayadibi Mahallesi ve bölgedeki seralar tedbir amaçlı boşaltıldığını ve can kaybının yaşanmadığı yangında bir butik otel ve 350 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dalaman ilçesi Karaağaç mevkii Kızılçam Koru Ormanlarının bulunduğu alanda saat 15.10´da başlayan yangına, Muğla Valiliği, İl Jandarma ekipleri ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki Orman Yangınları ile Mücadele ekiplerinin 13 dakikada ilk müdahaleyi yaptığı belirtildi.

15.23´te başlayan söndürme çalışmalarının sürdüğünün kaydedildiği açıklamada, "Yangın çıkış saati itibari ile sıcaklık 37 C, nem oranı yüzde 18 ve rüzgarın batıdan 40 kilometrenin üzerinde esmesi gibi olumsuz şartlar nedeniyle yangın kısa sürede büyüme eğilimi göstermiştir. Yangına 105 Arazöz, 18 Dozer ve iş makinası sevk edilmiş olup; 520 personelin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürmektedir" denildi.

Açıklamada, havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahale edilemediği belirtilerek, "Kayadibi Mahallesi ve bölgedeki seralar tedbir amaçlı boşaltılırken, havanın kararması nedeni ile sadece karadan müdahale devam ederken, sabahın ilk ışıkları ile beraber yeniden havadan müdahale de devam edecektir. Yangında herhangi bir can kaybı yaşanmazken, ilk tespitlere göre bir butik otel ve 350 hektar alan yangından etkilenmiştir" ifadelerine yer verildi.