Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Para yönetimi konusunda beyninizi kontrol etmediğiniz sürece para ile olan ilişkinizde uçurum artar. Ve para biriktirmek daha zor hale gelir. Genellikle kontrolünü kaybeden insanlar borç içinde oldukları halde harcama döngüsüne girer, tasarruf yapamaz hale gelinir. Bu durumda finansal olarak özgürleşmeyi arka planda kalır.

Para biriktirmek isteyenler için kredi kartları doğru bir araç olmayabilir. Çünkü fatura gelene kadar ne kadar borcunuz olduğunu umursamazsınız. Kredi kartlarıyla ödeme yapmak beyin tarafından bir harcama olarak algılanmıyor bile. Beynin zevkle ilişkili bir alanı olduğu gibi acıyla da ilişkili bir alanı var. İşte size son yapılan bir çalışmadan örnek: İnsanların beyin aktiviteleri inceleniyor. Bir satın alma yaptıklarında nakit ve kredi kartı ile ödeme yaptıklarını hayal eden senaryolardan geçiyorlar. Nakit ödeme yaptıklarında her iki alan da aydınlanıyor. Ancak kredi kartıyla ödeme yaptıklarında sadece zevk alanı aydınlanıyor. Bu da nakit olarak harcama yapmanın önemi üzerine düşünmemizi sağlıyor.

Harcama dürtüsüne kapılmak yerine para biriktirmek için beynimizi nasıl eğitebiliriz? Uzmanların söyledikleri şunlar:

Bir süre için nakit kullanın. Nakit kullanmak harcamaları azaltabilir. Çünkü gerçek parayı kullanmak, satın alma durumunda beyni ikinci kez düşünmek için durduruyor.
Birikimlerinizi otomatikleştirin. Geleceğinizi garanti altına almak için tasarruf edebileceğiniz miktarı ayarlayın.
Yıllık para temizliği yapın. Kredi kartı faturalarınızdaki otomatik borçları, fazlasına ihtiyaç duymadığınız masrafları kırparak yakından inceleyin.
Alışveriş merkezinde geçirilen zamanı kısıtlayın. Elbette, bu sizin için zevk olabilir. Ancak aynı zamanda sizi, imkanlarınızın ötesinde lüks eşyalar istemeye teşvik edebilir. İnsanlar alışverişte ne kadar uzun süre geçirirse, bilinçsizce harcama yapma olasılıkları da o kadar artıyor. Yorulursunuz ve karar verme becerileriniz azalır. 
Tek tıkla harcama duygusunu devre dışı bırakın. Beyninizi para biriktirmek için eğitirken, dürtüsel olarak harcama yapmaması için de eğitmeniz gerekir.