Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Erdoğan, rejimin İdlib’de dizginlenmesinin ve insani krizin durdurulmasının şart olduğunu vurgulayarak, İdlib’de çözümün Soçi Mutabakatının tam olarak uygulanmasından geçtiğini belirtti. İki liderin yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade ettikleri görüşmede, Libya’daki gelişmeler de ele alındı.

‘Kararlıyız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada da İdlib konusuna değindi. Cuma namazını Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde kılan Erdoğan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan İdlib’de ateşkes çabalarına ilişkin şunları söyledi: “Sayın Merkel, Sayın Macron, Sayın Putin ile yaptıkları görüşmede İdlib’de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için böyle bir daveti kendilerine yaptılar. Bu davet karşısında beklenen bir cevap vardır diyemem. İstanbul’daki teklifle ilgili de Putin arzu edilen cevabı onlara vermedi. Putin ile benim bir telefon görüşmem olacak.”

“İdlib’deki tüm gelişmeleri tepeden tırnağa ele alacağız, biliyorsunuz ki yoğun bir, şu anda ben buna savaş diyebilirim, orada devam ediyor” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bizim 2 şehidimiz ve orada malum bazı araç gereçlerin imhası söz konusuydu. Ama bunun kat kat fazlası, 150 rejim unsuru imha edildi. 12 tank 3 zırhlı araç 14 top obüsü ve 2 doçkalı pikap imha edildi. Ve şu anda oradaki mücadele yine kararlı şekilde devam ediyor. Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil. Ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz. Güvenli bölgede yeni adım attık, briket barakalar yapalım 25-30 metrekare dedik. Bu çalışmalarımız devam ediyor.”

‘Hafter maaşlı bir lejyoner’

Erdoğan, Libya’daki gelişmelere ilişkin soruya şu karşılığı verdi: “Hafter bizim için bir muhatap değil. Hafter orada maaşlı bir lejyoner. Meşru birisi değil illegal, gayrimeşru. Uluslararası camianın kabul ettiği lider Sayın Serrac’dır. Bugün Merkel ve Macron’a da bunları söyledim. Şu anda Rusların Wagner’i orada. Bunları neden konuşmuyorlar. Elimizde video tespitleriyle bunların hepsi var. Bir diğeri Sudanlılar. Çadlılar. Bunların hepsini topladığınızda 10 bini aşkın terörist var. Önce bunların çözüme kavuşturulması lazım. Biz nasıl Suriye halkının daveti üzerine oradaysak Libya’da da Libya halkının daveti üzerine anlaşmamızı yaptık
ve o şekilde Libya’ya gittik. Aramızdaki fark bu.

‘Koronaya karşı hazırız

Erdoğan, sınır komşumuz İran’da ölümlere ve paniğe neden olan koronavirüs için, “Çok değişik şeyler diyenler var 13 diyenler var 4 diyenler var. Biz tedbirlerimizi almış durumdayız” dedi.