Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İnovasyon Haftası'nda konuşuyor. "Maruz kaldığımız saldırılar karşısında her alanda kendi göbeğimizi kendimiz kesmeyi başardık." diyen Erdoğan, "Gözle görülür bir inovasyon heyecanına şahit oluyoruz." ifadelerini kullandı

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye, dünyadaki 222 ülke ve bölgedeki ülkelerde bayrak gösteriyor. İhracatımız yüzde 5,4 artarak 15 milyar 273 milyar dolara uğraşırken, ithalatımız 18,1 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız azaldı. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise geçen Nisan ayında yüzde 68,3 iken bu yıl aynı oran yüzde 84,4'e yükseldi. Bizim için artık mal ve hizmet ihracatı tek başına yeterli değildir. 2023 hedeflerine uğraşmak için yaptığımız ihracatın katma değerini yükseltmemiz gerekiyor.

EN ÜCRA KÖŞEDEKİ MARANGOZDAN EN MODERN TESİSLERE KADAR

Reel sektörümüzle, güç kaynağımızla milletimizle el ele verdiğimizde Allah'ın izniyle bunu başaracağımıza inanıyorum. 24 Haziran'la birlikte yeni yönetim sistemimiz bu konudaki en önemli fırsatımızdır.Gittiğimiz her yerde mal ve hizmet ihracatçılarımızın, girişimcilerimizin sesi olmaya, onların önlerini açmaya çalıştık. Ülkemizi çok önemli bir yere getirdik. Sanayicimiz daha çok çalışacak, ihracatçılarımız yeni pazarlar bulacak. İhracatımızın katma değerini yükseltmek için inovasyon, tasarım, teknoloji ve araştırma geliştirmeye daha çok önem vereceğiz.

Biz üretkenlikte değil bunu sisteme bağlayıp ticarileştirmede sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah bu tür platformlar en ücra köşedeki marangozumuzdan en modern tesisimize kadar her yerde bu anlayışın yerleşmesine katkıda bulunacaktır.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ KRİTİK BİR POLİTİKA OLARAK SAHİP ÇIKIYORUZ

Göreve geldiğimizde ihracat 36 milyar dolardı, biz 169 milyar dolara ulaştık. Bu yıl inşallah ihracat rakamlarını çok daha ilerilere taşıyacağız.

Giderek sertleşen rekabet ortamının üreticilerimizin maliyetlerini aşağıya, ürün kalitesini yukarıya doğru çekmeye çalıştığını biliyoruz. Bu zor denklemin çözüm yolu da inovasyon ve yenilikçilikten geçiyor.

Yapay zekanın her alanda kendini hissettirdiği yerde konvansiyonel üretimle başa çıkamayız. Tüm kamu kurumlarında dijital dönüşümü hızlandırdık. Bununla birlikte dijital ekonomiyi de hızlandırmış bulunuyoruz. Dijital dönüşüme kritik bir politika olarak sahip çıkıyoruz. İhracatçılarımız, büyük sanayilerimiz, KOBİ'lerimiz başta olmak üzere yeni dönemin ruhunu kavradığına inanıyorum.