Henüz 1 Mayıs olaylarının üzerinden birkaç hafta bile geçmemişti. Okmeydanı şehrin göbeğinde kurtarılmış bir bölgeyi andırıyordu. Çok değil üç ay öncesine kadar Berkin Elvan ve ardından Burak Can Karamanoğlu ile üç gün önce Okmeydanı Cemevi'nde vurulan Uğur Kurt hayatını kaybetmişti. Her üç evde de matem vardı. Acılar çığlığa karışıyor, bu cinayetleri işleyenlere lanetler okunuyordu. İnternet sitelerine bir gün sonra bazı haberler düştü. 'Burak Can cinayetini yasadışı bir örgüt üstlendi'. Bu yazılanlar doğru muydu bilinmez ama her üç olayın da Okmeydanı'nda yaşanmış olması, sanki daha sonra başka olayların da yaşanacağının habercisiydi. Okmeydanı, gösterilerin merkezi Taksim'e yakınlığını bilmeyen yok. D-100 karayolunun dibinde, Mecidiyeköy'e ve Haliç'e 5, Boğaziçi Köprüsü'ne 10, Eminönü'ne 20 dakika uzaklıkta. Okmeydanı, amiyane tabirle rant peşinde koşanların da iştahını kabartıyordu. 

UÇURTMA UÇURAMIYORLAR 
70'lerde kurulmuştu Okmeydanı. Anadolu'dan göçenler, kilit semtlere çok yakın olan bu bölgede gettolaşmıştı. Sistematik bir gelişim göstermediği için birkaç caddesi hariç sokakları dardı. Altyapı sorunu vardı. Kulaksız Mezarlığı ve D-100 Karayolu'nun hemen kenarında küçük bir alanın dışında yeşil alanı yoktu. Yaşayanların nefes alabileceği bir park, 8-18 yaş grubu çocukların sosyal ve kültürel etkinliklere katılabileceği, spor, müzik, futbol, tiyatro ile ilgilenebilecekleri yer de yoktu Okmeydanı'nda. Çocuklar daracık sokaklarda uçurtmalarını uçuramıyorlar. Vızır vızır arabaların geçtiği sokaklarda evlerin kapılarını kale olarak kullanıyorlar. Her an ölümle burun buruna gelen çocuklar, araçların altında ezilmeden bu sokaklarda oyun oynamaya çalışıyorlardı. Fotoğraf çekmeye kalkışınca tanımadığımız biri "Kardeşim sen neyi çekiyorsun?" dedi. Oynayacak yerleri olmayan çocukları çektiğimizi söyleyince "Haa tamam o zaman" diye yanıt verdi. Belli ki bir şeylerden rahatsız oluyorlardı. Çocukların top oynadığı bir sokakta "Burak Can ölümsüzdür" yazıyordu. Sokak aralarında dolaşırken kaportacıdan çıkan ve fotoğraf çektiğimizi gören birisi yanıma gelerek "Görüyor musun? Çocukların oynayacakları ne bir park ne bir yeşil alan var. Az ilerde mezarlık var. Yeşili özleyen çocuklar mezarlıkta oynuyor. Ne yapsınlar ki?" diyordu. Hani her şeyi duymuştum da mezarlıkta oynayan çocukları hiç duymamıştık. İnanmadığımızı söyleyince "Gelin götüreyim sizi isterseniz. Bu çocuklar her gün orda. Anneleri mezarlıkta oynamalarına izin vermiyor" diye anlatmaya devam etti. İki dakika sonra mezarlıktayız. 3 ila 5 yaş arasında üç çocuk, mezarlıkta bisiklet sürüyor. Biri de topun peşinden koşturuyor. Mezarlık, yeşille kucaklaşmak isteyen çocukların oyun alanı olmuş. 

Dönüşüm örgütlerin etkinliğini azalttı
Geçmişte illegal örgütlerin yuvalandığı diğer semtlerde bugün olaylar neden azaldı? Bunun yanıtını da vermek gerekiyor. 
 Gazi Mahallesi: 12 Mart 1995'te Gazi Mahallesi'nde bir kıraathanenin taranması sonucu şehrin diğer bölgelerine yayılan olaylarda 17 kişi öldü. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgeye askeri birlikler sevk edildi. Mahalle örgütlerin kontrolü altındaydı. 20 yıl önce şantiyeyi andıran mahallede son derece modern binalar yükseldi. Tapular dağıtıldı, parklar yapıldı. Haliyle illegal örgütlerden büyük ölçüde arınmış oldu. 
 Küçükarmutlu: Yeni adı Fatih Sultan Mehmet olan Küçükarmutlu'nun adı bir zamanlar ölüm oruçlarıyla anılıyordu. Mahalle, komşusu Etiler'i aratmamaya başladı. Amerikan usulü et lokantası, Fransız usulü fırın ve Ferrari servisi açıldı. Geçen yıl alınan kararla bölgede 140 hektar alan, kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edildi. 
 Kartal, Maltepe ve Gülsuyu: Bir zamanlar polis ablukasının eksik olmadığı Maltepe ve Gülsuyu'nda metro, bölgedeki rantı kat be kat artırdı. Başıbüyük Mahallesi'nde Maltepe Bölge Parkı'nın içine Disneyland'ın bir benzerinin yapılması planlanıyor. Kent ormanını içine çim kayağı, paintball alanı, arboterum, çocuklar için masal masal diyarı yapılacak. 
 Beyoğlu Hacıhüsrev-Hacıahmet- Dolapdere: Bölgede kentsel dönüşüm faaliyetleri sürüyor. Tarlabaşı ve Dolapdere'de çalışmalar hızlı ilerliyor. Taksim yayalaştırma projesinin tamamlanması ve trafik geçişinin alttan sağlanmasıyla, Beyoğlu'nda sıra izbe haldeki binaların aslına uygun restore edilmesi ya da yıkılıp yenisinin yapılması planlanıyor. 
 Eyüp Alibeyköy: Diğer semtlere göre en hızlı kalkınan da bu bölge oldu. Şimdi Yeşilpınar'da yüksek katlı binalar boy gösteriyor. Alibeyköy'de kentsel dönüşüm kapsamında 2 bin konutun yıkılması gündemde. Alibeyköy barajının çevresine ABD'deki Central Park'tan çok daha güzel bir park kurulacak. Bakanlığın bu açıklamasıyla bölgedeki rant yüzde yüz arttı.