Anayasa Mahkemesi, erkek cinsel organına sahip olmasına karşın kendisini kadın hissettiği için cinsiyet değiştirme talebinde bulunan ancak yerel mahkeme tarafından bu talebi kabul edilmeyen yurttaşın haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre 1993 yılında doğan ve trans birey olarak yaşamını sürdüren Sahra Bayraktar isimli yurttaşa AYM'den iyi haber geldi. Kendisini kadın olarak hissettiği için cinsiyet değiştirmek isteyen Bayraktar, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde iki yıllık takip altına alındı. Takibin ardından Bayraktar'ın kadın bedenine geçmesinin ruh sağlığı açısından uygun olduğuna yönelik rapor hazırlandı.

Raporun ardından cinsiyet değişikliğine izin verilmesi istemiyle Adana 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açan Bayraktar'ın talebi, “üreme yeteneğinden yoksun olmadığı için” reddedildi. Yerel mahkemenin ardından Yargıtay'a giden Bayraktar'a ilk olumlu haber buradan geldi. Yargıtay, yerel mahkemenin Bayraktar'ın talebini haksız bir şekilde reddettiğine hükmetti.

Bunun üzerine AYM'ye başvuran Bayraktar, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğini iddia ederek yeniden yargılama ve tazminat talebinde bulundu. Başvurunun ardından AYM'ye görüş bildiren Adalet Bakanlığı, “davanın reddedilmesini” istedi.

YENİDEN YARGILAMA KARARI

Karar için toplanan AYM Genel Kurulu, Sahra Bayraktar'ın özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar vererek Adana 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde cinsiyet değiştirme talebi içeren davanın yeniden görülmesine karar verdi. Yüksek Mahkeme, manevi tazminat talebini ise reddetti.