CHP'nin İstanbul'daki bütün ilçelerde seçimlerin iptal edilmesi için YSK'ya başvuruda bulunacağı bildirildi. 

Habertürk’te katıldığı bir yayında açıklamalarda bulunan Yakupoğlu, “CHP’nin yarın YSK’ya İstanbul’daki 39 ilçenin sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlükten dolayı tam kanunsuzluk teşkil edildiği sebebiyle itirazda bulunacağız. Şimdi maddi gerçek ortaya çıktı. Şu anda konuşulan sandık kurulların teşkiliyle ilgili gerekçeyle cin şişeden çıktı. İlçe belediye başkanı, ilçe belediye meclis üyesi, muhtarlıklarda seçimleri yapan sandık kuruluyla ilgili seçim iptali başvurusu yapacağız” dedi.

İşte Yakupoğlu'nun açıklamalarından satır başları... 

Toplantılarda 7 Yargıtay 5 tane Danıştay'ın seçtiği yüksek hakimlerden oluşur. Bunun yanı sıra 298 Kanunu'nun 17. maddesine göre en çok oyu almış dört partinin temsilcisi bulunur. Bizler genel başkanlarımızın yazısıyla temsilcisi oluruz. Genel Başkanımızın ve partimizin sahip olduğu tüm yetkileri kullanabiliriz. 16 kişilik bir kurul olarak düşünün orayı. Bizlerin de sınırsız konuşma haklarımız var. Üyelerle birlikte aynı masada oturuyoruz. Bizlerin de odası var. Her türlü düşüncemizi partimiz adına ifade edebiliyoruz. Ancak iş oylama noktasına geldiğinde biz o oylamayı izliyoruz. 

"BU KONU YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN 1 AYDIR GÜNDEMİNDEYDİ" 

Gündemi başkan belirler, üyeler görüşlerini bildirir. Siyasi parti temsilcileri müzakerelerin gelişmesine göre kendi fikirlerini ve taleplerini iletirler. Bu konu 36 gündür YSK'nın gündeminde. Dünkü müzakere işin son noktasıydı. AK Parti'nin YSK'ya önce olağan itirazı geldi, Büyükçekmece ile ilgili. Ardından olağanüstü itirazla yine Büyükçekmece getirildi. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye seçiminin iptali ile geldi, daha sonra ek taleple gelindi. Bütün bu talepler zaman içinde YSK tarafından inceleniyordu. AK Parti'nin o meşhur üç bavulla delillerini YSK'ya getirdiğinde bunlar tasnif edilip sisteme yüklendi. Kısıtlı, tutuklu, ölü seçmenlerle ilgili kısmı Seçim İşleri Genel Müdürlüğü tarafından incelenmesine karar verildi. Sandıklardaki oy hareketleri kamu görevlisi olmayan sandık üyeleriyle ilgili Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü görevlendirildi. 

"ŞU ANDA KAMU GÖREVLİSİNİ TARİF EDEN 4 KANUN VAR" 

İlçe seçim kurullarından gelen bilgiler iki genel müdürlük tarafından tasnif edildiler. Bizlere bilgi notu olarak eklerle verildi. Gelen bilgi ve belgelerin dün herhangi müzakeresi yapılmadı zaten bunlar önceki süreçlerde yapılmışlardı. YSK'nın dünkü 5 saat süren müzakerelerde AK Parti'nin bütün itiraz ettiği hususlar ayrı ayrı müzakere edildi ama ayrı ayrı oylanmadı. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iptalini kabul edenler ve reddedenler şeklinde bir oylama yapıldı. Dünkü kısa kararına baktığımız zaman YSK'nın, orada sadece sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olmadığı sandıklarda oy kullanan seçmen sayılarının toplamının aradaki 14 bin farktan fazla olduğu için seçim iptaline gidildi. Kamu görevlisi kavramı şu anda mevzuatını tarif eden temel 4 kanun var. Hangisine göre diyeceksiniz. Bu kanun değişikliği Mart 2018'de AK Parti tarafından alelacele yapıldığı için bunun ucunu arkasını göremediler. 

"KAMU GÖREVLİSİ AMA HANGİ KANUNA GÖRE KAMU GÖREVLİSİ? " 

AK Parti burada kimi sandıklarda CHP, kimi sandıklarda HDP, kimi sandıklarda MHP'lilerin sandık kurulu başkanlığından rahatsız olduğu için pragmatik davrandığı için bunun sonucunu kestiremedi. Şimdi kime göre kamu görevlisi, kime göre değil. Bunun cevabını bulmak çok zor. Yaptığımız seçim mahalli idareler seçimleri. Büyük şehirlerde il seçim kurulları, ilçelerde ilçe seçim kurulları belirler. Burada siyasi partilerin bir dahli yoktur. Sandık kurulu ve başkan ve üyeleri bildirmek zorunda değildir YSK. Bunun bir denetlemesini kendisine itiraz gelmediği sürece normal şartlarda yapmaz. YSK'nın kararına göre sizinle benim oy kullandığımız sandıkta eğer kamu görevlisi olmayan üye varsa bizim oy kullandığımız o sandıktaki toplam 340 sandıktaki oy çöpe gitti.