Doğu Afrika'da halen etkili olan Çekirge İstilasında ikinci dalga devam ediyor. Çekirge İstilası geçtiğimiz aylar içerisinde Afrika'da gerçekleşmiş, ve tarım arazileri büyük zarar görmüştü. İkinci dalga çekirge istilasında ise dev çöl çekirgelerinin sayısının daha fazla olduğu ve daha saldırgan olduklarını duyurdu.

ÇEKİRGE İSTİLASI NEDİR, NEREDE?

Doğu Afrika'yı ikinci kez dev çöl çekirgeleri istila etmeye başladı. BM 3. dalga çekirge sürüsünün 400 kat daha fazla geleceğini açıkladı ve tarih verdi.

Milyarlarca çöl çekirgesi Doğu Afrika'yı istila etti. Son 70 yılın en büyük çekirge istilası son bir kaç aydır ikinci kez yaşanıyor. Yeni gelen çekirgeler bir öncekinden daha saldırganlar. Birleşmiş Milletleri ise 3. dalga çekirge sürüsünün 400 kat daha fazla geleceğini açıkladı ve tarih verdi.

Geçtiğimiz aylarda çekirge sürüleri Afrika'yı istila etmiş ve tarım arazileri çok fazla zarar görmüştü. İkinci çekirge istilası 70 yılın en büyük istilası ve yeni gelen çekirgelerin bir öncekine göre dev büyüklükte.

Yeni gelen çekirgeler ilk gelen nesilden ürerken Birleşmiş Milletlere göre ikinci sürü ilk gelenlerin 20 katı büyüklüğünde ve daha saldırgan.

Bölge halihazırda açlık ve koronavirüsle mücadele ediyor. Etiyopya,Kenya ve Somali en çok etkilenen ülkeler. Çekirgeler Doğu Afrika'nın besin tedarik zincirini çok fazla tehdit ediyor.

Gıda tarım örgütü başkanı Ambrose Ngetich; "Ne zaman bir bölgeyi kontrol altına almaya çalışsak başka bir bölgede yeni bir çekirge sürüsü ortaya çıkıyor ve bunları aynı anda kontrol altına almak imkansız.Çünkü çoğunlukla istila farklı evrede oluyor.

-Yani üstesinden gelebilmek için ciddi miktarda personel ve kapasite gerekiyor. Ayrıca teftiş işi için de saha ekibi lazım." açıklamalarını yaptı.

Koranavirüs çekirge ile mücadeleyi engelliyor

Hükümet koruyucu kıyafet, böcek ilacı ve zirai ilaç bulmakta zorlanıyor. Çünkü koronavirüs salgını tedarik kanallarını olumsuz etkiledi. Bu durum bölgedeki yoksulluk ve açlığı daha da derinleştirebilir.

BM, bir sonraki çekirge istilasının Temmuz'da gerçekleşebileceğini ve 400 kat daha fazla olabileceğini tahmin ediyor.