1. Aylık Bütçenizden Tasarruf Edilecek Bir Miktar Belirleyin

Kendi bütçenizi veya aile bütçenizi belirlerken her gider ve gelir kalemini en ince ayrıntısına kadar hesaplayın. Aylık bütçenizi planlarken bir miktarını tasarruf etmek için ayırın. Baştan aylık bütçenizi hazırlarken tasarruf için ayıracağınız bütçeyi belirlemek oldukça önemli. Tasarruf edilecek miktarın büyük bir miktar olması gerekmiyor önemli olan baştan böyle bir tasarruf bütçesinin belirlenmiş olması. Zamanla tasarruf ettiğiniz bu birikimler finansal durumunuzu tekrar düzene sokmanıza ve daha birçok finansal konuda size yardımcı olur.

2. Harcamayı Zamana Yayın

Uzun vadeli borçlanırken düşünün, bu iyi borç mu yoksa kötü borç mu? diye.

3. Küçük Ama Şimdi Başlayın

Birikim yapmak için beklemeyin. Küçük miktarlardaki birikimlerinizi küçümsemeyin. Kelebek etkisinin ne kadar etkili olduğunu biliyorsunuz. Her gün küçük miktarlarda yapacağınız tasarruflar ve birikimler aylık ve yıllık olarak size büyük getiri sağlar.

4. Önce Kendinize Ödeme Yapın

Tasarruf veya birikim bütçesinin yanı sıra sadece kendiniz için oluşturduğunuz bir bütçe yaratın. Küçük de olsa özellikle kendiniz için bir bütçe oluşturun.

5. Sürdürülebilir Bir Bütçe Oluşturun

Hem devamlılık sağlaması hem de çevreci olacak bir bütçe oluşturun. İklim değişikliği gibi küresel düzeyde önemli olan bir konu hakkında duyarlı olarak bir bütçe hazırlayın. Yakıt, elektrik vb harcamalarınızı hem ekonomik hem de çevreci bir şekilde planlayın.

6. Otomatik Ödeme Sistemine Geçin

Bütçenizi yeniden yapılandırırken her türlü kolaylığı gözden geçirin. Faturalarınızı veya buna benzer ödemelerinizi otomatik ödeme komutuna geçirin. Bu hem giderlerinizi daha kolay takip etmenizi sağlar hem de her ay nereye ödeme yapacağınız konusunda kafa karışıklığını ortadan kaldırır.

7. Sanal İş Alın

Yeni gelir kaynakları her zaman bütçenizi yeniden planlarken işinize yarar. Kendi alanınız veya başka bir alanla ilgili sanal bir iş bulmak oldukça işlevsel. Editör, çevirmen, yazar, tasarımcı gibi birçok alandan kişinin kolaylıkla sanal iş bulabileceği platformlar var.

8. Birikimlerinizi Kovalara Koyun

Tasarruf yapmak birikim oluşturmak aslında oldukça zor bir durum. Bu yüzden birikim yapmayı eğlenceli ve motive edici bir hale getirmek çok önemli. Kişisel işlerinizi için oluşturduğunuz bütçenize bir isim vererek birikimlerinizi bu isimdeki kovaya attığınızı hayal edebilirsiniz. Aynısını okul bütçeniz, tasarruf bütçeniz, eğitim bütçeniz, işletme bütçeniz gibi her bütçenize özel isim vererek bu bütçeler için oluşturduğunuz birikimleri yine aynı isimdeki kovaya koyduğunuzu düşünün.

9. Gerçek Harcamalarınızı Takip Edin

Özellikle aylık planlama yapmadığınızda ay sonunda eksiye düşmeniz çok muhtemel olur. Bu yüzden çok iyi planlanmış aylık bütçe yapmak önemli. Bunun yanı sıra planlama yaptıktan sonra da gider kaleminizi gerçekçi bir şekilde kontrol etmeniz çok önemli

10. Giderleri Azaltmanıza Yardımcı Olacak Araçları Kullanı

Tasarruflarınızı yeniden oluşturma konusunda bilinçli olun. Belirsiz zamanlarda bile, tasarrufları önceliklendirmeye ve harcamaları kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek kaynaklardan yararlanın. Moneye gibi :) https://moneye.co Moneye’li olmak için haydi tıklayın...

11. Paranıza Günlük Olarak Kontrol Edin

Sorumlu bir şekilde harcadığınızı ve elinizden geldiğince tasarruf ettiğinizi biliyorsanız, birikimleriniz yeniden inşa ediliyor olur. Sürekli banka hesabı bakiyenizi izleyerek ve paranızı nasıl geri alacağınızı bulmaya çalışarak kendinizi yormayın. Banka hesabınızı sürekli kontrol ediyor olmak sizi oldukça yorar.