Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Çiğdem Yılmaz - Kartal'da Aile Sağlığı Merkezi'nde hemşire olarak çalışan Ömür Erez’i (34) katleden Rahmi Uygun'un 2009 yılında eniştesini tabancayla vurduğu için 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçundan 10 yıl cezaevinde kaldığı belirlendi. 20 suçtan kaydının olduğu öğrenilen zanlının, bunca suça karışmasına rağmen cezaevinde değil de toplumun içinde olması sosyal medyada eleştirelere neden oldu. Suç makinesinin güpegündüz belinde silahla dolaşabilmesine tepki gösteren halk, yasaların suçluları cezalandırıp cezalandırmadığını tartışırken, hukukçular da Milliyet'e şu değerlendirmelerde bulundu:

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş: "2020 yılında 7242 sayılı dolaylı af niteliğindeki kanunla, cezaevlerinde bir rahatlanma sağlanması amaçlandı. Bundan yaklaşık 100 bin kişi yararlandı. Hemşire öldüren Uygun da, kuvvetle muhtemel onlardan biridir. 20 suç kaydı olan bir kişi nasıl serbest bırakılır? Eğer dolaylı aftan yararlanıp çıkmışsa, hayatını kaybeden hemşirenin ailesinin tüm yetkililer hakkında dava açması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de son yıllarda bir cezasızlık uygulaması söz konusu."

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Köksal Bayraktar: "Bu şahsın 20 suç kaydının bulunması vahim bir durum ve savunulacak tek tarafı yok. Ancak dosyanın doğrudan içeriğini bilmeden, 'Bu şahsın içeride ya da dışarı olması gerekiyor' diyebilmek hemen doğru değil. Hangi suçlardan, hangi tarihlerde suç kaydının olduğu tam olarak bilinmiyor. Para cezası bile suç kaydına işleniyor. O nedenle hemen açık bir şekilde bir şey söylemek çok doğru değil."

İNFAZDA DÜZENLEME ŞART

Hakim Hüseyin Nuh Köklü: "Asıl sorun şu ki; infaz yasalarından kaynaklanan nedenlerden dolayı, o 20 sabıkası olan insanlar dışarıda geziyor. Yoksa hakimler, 'serbest bırakalım' demiyor. 'Hükmün açıklanması geriye bırakılmıştır' demeyeceksiniz, 'Cezaevleri doldu, bunları serbest bırakalım' demeyeceksiniz. Alınan cezaları uygulamak esas olmalı. Dolayısıyla infaz sisteminde bir düzenlemeye gitmek gerekiyor o da ülke şartlarında çok bağdaşmıyor. 20 sabıkası olan birinin sokakta gezmesinin sorumlusu mahkemeler değil, yasalar ve infaz sistemidir.”

TUTUKLANDI

Hemşire Ömür Erez’i öldüren Rahmi Uygun ve olaydan bir gün önce Konya’dan birlikte geldiği tespit edilen Musa T., dün adliyeye sevk edildi. Rahmi Uygun “Tasarlayarak öldürme” suçundan, Musa T. ise “Tasarlayarak öldürmeye yardım etme” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI

İstanbul Kartal’da aile sağlığı merkezinde Rahmi Uygun tarafından silahla vurularak öldürülen hemşire Ömür Erez’in cenazesi dün Kocaeli Dilovası’na getirildi. Erez’in cenazesi, vasiyeti üzerine Şehitlik Mezarlığı’nda 1992’de hastalığı nedeniyle vefat eden babası Menderes Erez’in yanına gözyaşları arasında defnedildi.