Gök bilimciler, Ay'ın yüzeyinin altına gömülü devasa boyutlarda kitleyi keşfetti. Ayın Güney Kutbu'ndaki Aitken havzasında tespit edilen kitle, 4.8 kentilyon ağırlığında.

Konuyla ilgili bir çalışma yayımlayan bilim insanı Peter B. James, kitlenin büyüklüğünü ifade etmek için "Hawaii'den beş kat daha büyük bir metal yığınının yer altına gömüldüğünü düşünün'' dedi.

James ve ekibi, yaklaşık 4 milyar yıl önce bir asteroidin çarpması sonucunda, metalin Ay'ın yüzeyine gömülmüş olabileceğini tahmin ediyor. 

Eğer gizemli kitlenin oluşumu böyle gerçekleştiyse, evrenin tarihini inceleyen bilim adamları için bu büyük bir fırsat. Zira, bu kitle sayesinde geçmişe yönelik çok değerli bilgilere sahip olabilirler.  

ABD’nin Teksas Eyaleti’ndeki Baylor Üniversitesi'nden araştırmacılar, ay çevresindeki yer çekimini ölçen uzay araçlarından toplanan çeşitli verileri kullandılar. Sonra bu verileri, Ay yüzeyinin haritaları ve fotoğraflarıyla karşılaştırdılar. Sonuç olarak, havzanın zemininde yoğun bir metalik kütle buldular.

Kraterin ve metal kütlenin etrafındaki bütün alan, bilim adamlarına Asteroit etkisinin nasıl oluştuğu ve güneş sisteminin o zamanlarda nasıl olduğu hakkında çok şey söyleyebilir.