Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Bilim insanları 2 bin yıldan daha eski DNA örneklerini kullanarak Antik Mısırlı üç erkeğin yüzlerini yeniden canlandırdı.



Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, modern analiz tekniklerinin söz konusu çağın insan DNA'sı üzerinde ilk kez kullanıldığı ifade ediliyor.

Araştırmacılar, öncelikle 2 bin 23 ila 2 bin 797 yaşlarında olduğu tahmin edilen Mısır mumyalarından gelen gen örneklerini işledi.

Sonuçlar, genç erkeklerin nasıl göründüğünü resmetmek için son teknolojinin kullanıldığı Parabon NanoLabs tarafından açıklandı.

ABD merkezli bu laboratuvar, kolluk kuvvetleri için DNA fenotipleme hizmetleri sağlıyor.



Görsellerin oluşturulmasında görev alan adli sanatçıların da katıldığı çalışmada, mumyalardan gelen DNA’lar dizilenmeden önce ham veriler halindeydi.

Bu ham veriler, Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacıların ortaklığıyla işlendi.

Bilim insanları her numunede gelişmiş biyometrik teknoloji ismi verilen bir yöntemi kullanarak enzimatik hasar onarımı yaptı. Böylelikle parçalanmış DNA örnekleri üzerinde çalışmak mümkün hale geldi.