Bilim adamları türden türe bulaşabilen kanser hücresinin varlığını kanıtladı. Normal şartlarda aynı türün arasında hücrenin bulaşıcı olabileceği görülmüş ancak çok nadir bir olay olarak kayıtlara geçmişti. Şimdi ise hücrenin bulaşıcı olmasının yanı sıra, türler arasında yayılabildiği de keşfedildi.

'BÖYLESİNİ GÖRMEMİŞTİK'

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nin yaptığı araştırmada türler arası sıçrayabilen kanser türü keşfedildi. Yetkililer yaptıkları açıklamada, "Daha önce aynı türden hayvanlar arasında kanserin yayıldığını görsek de, bir türden başka bir türe sıçrayabilenini görmemiştik" ifadeleri kullanıldı.

ÇOK NADİR BİR OLAY

Daha önce yapılan araştırmalarda Tazmanya Canavarı adı verilen hayvan türünde 2 farklı bulaşıcı kanser tipine rastlanmıştı. Bir tanesi de bir köpek türünde keşfedilmişti. Şimdi ise yumuşakçalar sınıfından canlıların yakın akrabaları arasında yayılabilen kansere rastlandı.

AKRABALAR ARASI ÖLÜM SAÇIYOR

Yeni keşfedilen kanser türü yumuşakça sınıfından çift kabuklu canlılarda rastlandı. Kanada yakınlarında aynı lösemi kanserine benzeyen bir türe iki aynı familya üyesi fakat farklı tür olan kabuklu deniz canlılarında tespit edildi.

Bilim adamları kabuklı canlıların öldüktün sonra kanser hücrelerini saldığını düşünüyor. Kanser hücrelerinin çok zaman geçmeden de kendilerine yeni bir beden buldukları ifade ediliyor.

KANSER İNSANLARDA BULAŞICI MIDIR?

Kanser, cinsel ilişki, öpüşme, dokunma, yemekleri paylaşma veya aynı havada nefes almak yoluyla bir kişiden diğer kişiye bulaşmaz. Bir insandaki kanser hücreleri, sağlıklı diğer bir insanın vücuduna geçerek yaşamaya devam etmezler. Sağlıklı bir insanın bağışıklık sistemi başka bir insan vücudundan yabancı hücreleri algılar ve onları yok eder.

KANSER EVRİM Mİ GEÇİRİYOR?

Yapılan araştırmada, kanser hücrelerinin şimdilik çok uzak akrabalar arasında bulaşıcı olmasının mümkün olmadığını düşünülüyor. Ancak her geçen gün yeni bir kanser türüne rastlanırken, kanser hücresinin sürekli evrim geçirdiği ifade ediliyor. İlerleyen yıllarda oluşturacağı tehdit ne olacak merak ediliyor.