Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat İl Teşkilatı tarafından Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Sosyal Tesislerinde düzenlenen mayıs ayı il danışma meclisi toplantısına katıldı. Burada TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısının son derece önemli olduğunu belirterek, "Bu kanun tasarısı son derece önemli hususları içeriyor. Özellikle cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçları ilişkin yeni düzenlemeler getirilmektedir. Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar suçları, genel anlamda cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruz. Daha önceki düzenlemelerde saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağılığının bozulması için rapor aranıyordu. Esasında saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağlığını bu rapor saldırıdan daha fazla etkileyebiliyordu. Saldırıya uğrayıp da beden ve ruh sağlığı bozulmayan olabilir mi? Yeni düzenleme bunu peşinen kabul ediyor, beden ruh sağlığının bozulması halinde cezayı artırmak için öngörülen ceza miktarı ana cezaya ilave edilmektedir. Ayrıca vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey anne, üvey baba, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi içerisinde olanların bu fiili işlemesi halinde cezaların artırılması hukukumuz getirilmektedir. Yine burada önemli bir değişiklik yapıyoruz. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar, bundan sonra tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya oralarda ikamet etmemek, çocuklarla bir arada gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek gibi hak yoksunluklarıyla da karşı karşıya kalacak. Seçenek yaptırımlar bunlara uygulanacaktır, tıbbi tedavi yoluna da gidilecektir" dedi.

"MÜEBBET HAPİS CEZASINDA 30 YIL YATANLAR YENİ KANUN İLE 39 YIL YATACAK"

Burada cezaların infazı konusunda da ayrıca bir değişikliğin yapıldığını vurgulayan Adalet Bakanı Bozdağ,"Eskiden bu suçlardan ceza alıp cezası kesinleşen, kesinleşen cezasının üçte ikisini içeride çekip iyi halde olduğu takdirde tahliye olabiliyordu. Yeni düzenlemeyle cezasının dörtte üçünü içeride yattıktan sonra iyi hali varsa şartlı tahliye olabilecektir. Böylelikle hapiste kaldığı süreyi de artıran bir adım atmış olduk. Öte yandan çocuklara karşı işlenen cinayet suçları hepimizi derinden etkiledi. Son günlerde, 'Bunların hakkı idamdır' tartışmaları yapıldı ancak bizim hukukumuzda idam cezası yok. En ağır ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır, öldürme fiili çocuklara karşı işlendiğinde verilen ceza da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. O zaman biz bu durumdaki cezanın infazında geçecek süreyi artıran bir adım attık. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar, mevcut düzenlemeye göre 30 yıl yatınca tahliye oluyorlardı, yeni düzenlemeye göre 39 yıl yatacaklar. 9 yıl cezalarının infazındaki süre artmış oldu. Müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yatınca tahliye olabiliyordu, yeni düzenlemede bunlar da 33 yıl yattıktan sonra iyi hali varsa tahliye olabilecekler, burada da infaz 9 yıl süreyle artırıldı. Terör suçlarının infazındaki şartlar bunlar için de getirildi" diye konuştu.

"UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE SATIŞI YAPANLARIN CEZASI DA ARTIRILDI"

Kanun tasarısında uyuşturucu ve uyarıcı madde satışı yapanlara karşı da cezaların ağırlaştırıldığını ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, "Yine çok önemli bir değişikliği daha getiriyoruz, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle alakalı suçların cezalarını önemli oranda artırıyoruz. Hem uyuşturucu madde imal, ihraç ve ticaret suçunun cezasını hem bunları sağlayan, bunları teşvik eden, kenevir ekimi yapan, içen vesaire bütün boyutlarıyla cezaları önemli ölçüde artırıyoruz. Ayrıca uyuşturucu ve uyarıcı maddenin çocuğa verilmesi veya satılması halinde verilecek cezanın alt sınırının en az 15 yıl olması gerektiğini yasaya yazıyoruz. 15 yıldan daha yukarı cezayı da mahkemeler verebilecektir. Bu son derece önemli bir değişikliktir. Öte yandan uyuşturucu maddelerle ilgili suçlar örgüt halinde işleniyor ancak örgütü ispat etmek zor olduğundan cezalarda birtakım indirimler olabiliyordu. Bunun önüne geçmek bakımında da hem örgütün hem de suçun üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinin cezasını artıran bir adım atıyoruz. Üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinde de örgüt halinde ceza artırıldığı gibi burada da cezanın artırılması yoluna gidilecektir. İnfazda da cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda nasıl cezanın üçte ikisi infaz edilince tahliyesi varken dörtte üçü infaz edilir hale getirdikse şimdi uyuşturucu maddelerle ilgili suçlardan hüküm giyenler, cezasının dörtte üçünü infaz ettikleri ve iyi halli oldukları takdirde şartlı tahliye olabileceklerdir. Bunların cezalarının infazını da terörün infazıyla benzer konuma taşımış olduk. Türkiye'nin çok değişik yerlerinde pek çok yerde uyuşturucu maddelerle ilgili suçların yaygınlaştığını görüyoruz. Mevcut cezaların caydırıcılığının kafi olmadığı çok açık ortada, umarım ki yeni cezalar bu açıdan caydırıcı olur ve bu alanda mücadelede faydalı sonuçlar ortaya çıkarır" dedi.

HIRSIZLIK CEZALARI ARTTI

Hırsızlıkla alakalı konularda da çok yoğun şikayetler aldıklarını vurgulayan Bozdağ, "Özellikle meskende hırsızlıkla ilgili pek çok vatandaşımızın şikayeti var, ‘Çalıyor ceza almıyor veya aldığı ceza çok az' diye. Şu anda kanunda iki yıldan 5 yıla kadardı ceza. Yeni düzenlemede meskende hırsızlığın cezasını 5 yıldan 7 yıla çıkartıyoruz. Gece işlenmesi halinde de hırsızlığın cezasını yarı oranında artırılacağını ceza kanuna koyuyoruz. Gece yapıldığında hırsızlık asgari ceza 7,5 yıl olacak, 12 yılda olabilir 15 yılda olabilir, bunu mahkeme karar verecek. Kapkaç gibi hırsızlığın nitelikli hallerinin cezası 3 yıldan 7 yıla kadardı yaptığımız düzenleme ile 5 yıldan 10 yıla kadar çıkartıyoruz, gece işlenmesi burada da cezayı artırıcı bir neden olacaktır. Bu da son derece önemli bir değişikliktir. Daha pek çok düzenleme var. Hukukumuza yeni şeyleri bu kanun tasarısıyla katıyor ve hukukumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için adımlar atıyoruz. Örneğin ticaret mahkemeleri tek hakimli mahkemelere dönüştürülmüştür bu tasarıyla ticaret mahkemelerini yeniden heyetli mahkemeye çeviriyoruz. Adli yargıda istinaf vardı, şimdi idari yargıda da istinaf kuruyoruz ve bu alanda da önemli bir adımı önemli bir değişikliği yapıyor, hukukumuza yeni bir müesseseyi idari yargı açısından da kazandırmış oluyoruz. Önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşülecek" ifadelerini kullandı.

"KONYA'DA YAŞANAN OLAY DA TASARIYA GİRECEK"

Konya'daki çocuk kaçırma girişimi ile ilgili konuya değinen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Konya'da bir hadise oldu. Bir kız çocuğunun yanına yaklaşan biri tarafından kandırılarak götürüldüğüne dair haberler yer aldı ancak kişi yakalandı, savcılığa çıktı ve oradan serbest bırakıldı. Herkes rahatsız oldu, biz de rahatsız olduk. Şimdi talimat verdim arkadaşlarıma, bir hazırlık yaptırıyoruz. Neden böylesi bir fiili yapan kişiyi gözaltına aldıktan sonra tutuklama cihetine gidilmedi? Eğer yasada bir eksiklik varsa onu gidereceğiz. Arkadaşlarımın bana verdikleri bilgide muhtemeldir ki 2 yıl olan tutuklama yasağına takılmış olabilir diye söylediler. Buradan ifade ediyorum; eğer 2 yıl olan tutuklama yasağı nedeniyle tahliye varsa, böyle bir durum söz konusuysa adalet komisyonundaki tasarı içerisine 2 yıl olan tutukluluk yasağını 1 yıla indiren adımı atacağız. Böylesi çirkin işleri yapanları himaye eden bir yasayı biz hukukumuz içinde barındıramayız. Onun için bu konuda 2 yıl olan tutuklama yasağını 1 yıla indiren bir adımı da önümüzdeki günler içerisinde atacağımızı buradan ifade etmek istiyorum"şeklinde konuştu.