Başbakan tarafından eleştiri hedefi haline gelen Erdem Başçı'nın istifadan Ali Babacan tarafından döndürüldüğü iddia edildi

Başbakan, Merkez Bankası’na yönelik sert eleştirilerine dozunu artırarak devam etti. Başçı’nın istifanın eşiğine geldiği haberi hem Ankara kulislerini hem doları hareketlendirdi.

Almanya dönüşü uçakta gazetecilere, Merkez Bankası’nın faiz politikasına yönelik eleştirilerini aktaran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün grup toplantısında da Başçı’nın şahsına yönelik sözlerine devam edince Ankara kulisleri hareketlendi. Erdem Başçı’nın istifa mektubunu vermek üzere Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı aradığı ancak Babacan’ın Başçı’yı ikna ettiği iddia edildi.

Yasa hazırlığı yok

Başbakan’ın ısrarlı eleştirileri, Merkez Bankası yasasının değiştirileceğine dair iddiaları da gündeme taşıdı. Hükümete yakın bir üst düzey kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada Merkez Bankası yasasını değiştirmeye yönelik olarak Hükümet’in bir hazırlığı olmadığını söyledi. Yetkili “Merkez Bankası bağımsız ancak eleştirilemez değil. Merkez Bankası bağımsız bir şekilde çalışmalarını sürdürecek ancak bu eleştirileri gerçekten eleştiri olarak almak lazım.” diye konuştu.

Erdem Başçı’yı tehdit etti mi?

Vatan'da yer alan habere göre, Merkez Bankası’nın millete hesap vermekle yükümlü olmadığını ancak kendilerinin böyle bir sorumluluğu olduğunu söyleyen Erdoğan, “Onların hesap verdiği merci millet değil... Neymiş bağımsızmış... Bilecekler ki biz bu millete er veya geç bunun hesabını vereceğiz, vakti dolar, dolduğu o zaman da biz bunun gereğini yaparız o ayrı mesele ama bu işi çözmek zorundayız” diye konuştu. Erdoğan’ın bu sözleri twitter’da oldukça tartışıldı ve görev süresi bittikten sonra Başçı’nın ekonomiye kasıtlı olarak zarar vermekten yargılanabileceği iddiası ortaya atıldı. Başçı’nın Babacan ile istifayı konuştuğu ancak Babacan’ın Başçı’yı istifadan vazgeçirdiği dün tüm gün boyunca kulislerde konuşuldu.