Başbakan Yıldırım, Adli Veri Bankası tanıtım töreninde yargı mensuplarına seslendi. Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Yargının hakettiği güveni kazanması için yargılamada hızlanmamız lazım. Geç kalan adalet adalet değildir. Adalet devletin temeli, adalet olmayınca hiçbir şey olmaz. Ülkemizin en acil konusu adalete hakettiği itibarı kazandırmaktır. Vatandaşın beklentisi şu; soruşturma ve kovuşturma. Yargı soruşturmayı polise, kovuşturmayı da bilirkişiye havale etmiş, bunun adına da yargı diyorlar bu haksızlık. 17 Aralık'ta biz bunu gördük. 17 Aralık'taki dosyalardan savcıların en son haberi oldu. Biri polise ihbarda bulunuyor. Sınırsızca hukuka uymayan delil toplanıyor. 

"En yakınımdaki insanı dinlediler"

 

İsim vermeyeceğim. En yakınımdaki insan dinleniyor. Bunu bir şekilde öğreniyorum. O dönemdeki İçişlerine Bakanına söylüyorum ki ya böyle bir dineleme var gidiyor ilgili birime diyor ki böyle bir şey yok. Adalet Bakanı'na söylüyorum böyle bir şey var, gidiyor diyor ki böyle bir şey yok. Olmaz diyorum gidin bir daha bakın. Bir daha bakıyorlar yok. UYAP'a bakıyorlar UYAP'ta yok. Polisin dosyalarına bakıyorlar orada yok. İki gün sonra bu dinleme kesiliyor. Sonra 2. hakimlikten yapılan bu dinleme 4. hakimlikte tekrar başlıyor tekrar arkadaşları yola çıkarıyoruz, gidip geliyorlar böyle bir şey yok. O dosya 17 Aralık'ta önümüze çıkan dosya. Ne UYAP'a koyuyor ne kollukta bir numara veriyor bir soruşturma numarası veriyor. Tamamen masa altı bir çalışma yani yasa dışı bir yasal işlem bu camiaya yakışır mı? Bu camianın itibarını aşağıya çeken onlarca olay yaşadık. Allaha şükür bunlar geride kaldı. 

15 Temmuz bir milattır. O gece savcılarımız vatansever askerlerimizle polisimizle beraber aynı anda gözaltıları başlattı. Savcılarımız 15 Temmuz'da çok güzel iş yaptı. Bu darbenin başarıyla alt edilmesinde büyük gayret gösterdiler.  

Yargıda FETÖ temizliği

Yargıdaki her türlü temizlik tüm hızıyla devam ediyor. Bu alçak FETÖ'yle ilgili temizlikte yargıdaki başarımız, diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. Bu tesadüfi değil. Çünkü siz en önce yüzleşen kurumsunuz. 2010 referandumundan sonra FETÖ'cüler su yüzüne çıktılar. Size kazık attılar ve kendilerini ifşa ettiler. O kadar öz güven sahibiydiler ki 'Artık bize kimse bir şey yapamaz...' Orada listelerde ayıklama
yaparken kendilerini ele verdiler ve günü geldiğinde de hepsini teker teker tespit edip ayıkladınız. Bugün 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok. Bu önemli bir gelişme. Ayrıca yardımcı personelden 4 bin 235'ini yine sistemden temizlediniz.

İstinaf mahkemeleri yüksek yargının yükünü azaltacak. Birkaç sene içinde yargılamada vatandaşın beklediği makul süre yakalanmış olacak. 223 adalet sarayı inşa ettik. Gerekirse yenileri de inşa edilecek. Hakim ve savcı sayılarında yüzde 70'e varan artış temin ettik. 

Yargılama yolunu açmış oluyoruz ama bu ülkeyi yıkmaya çalışanlar, tekrar sağdan soldan, arka kapıdan içeri giremezler. Bunu da bilsinler. Böyle bir imkan yok. Bu kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız, yılların biriktirdiği yıkıcı bir faaliyetle karşı karşıyayız, ola ki tek tük kazaya kurban gidenler olabilir, mümkündür, bunların mağduriyetlerini önlemek hukuk devleti olarak da bizim görevimizdir. Bunun için bütün hukuki mekanizmaları eksiksiz çalıştırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.