Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Bodrum'daki Mandalya Körfezi'nde bulunan balık  çiftlikleriyle ilgili basına yansıyan iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin kurulmasına  yönelik işlemlerin, ilgili mevzuatlarda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde  yürütüldüğü, denizlerde su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesislerin ruhsat  işlemlerinin, ilgili bakanlıklarla diğer kurum ve kuruluşların olumlu görüşleri  alınarak gerçekleştirildiği belirtildi.

ÇED olumlu raporu alınmadan su ürünleri yetiştiricilik tesisinin  kurulmasına kesinlikle izin verilmediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İddialara konu Mandalya Körfezi'nde tesislerin bulunduğu Milas ve  Bodrum yetiştiricilik alanları için 2007'de olumlu ÇED raporu verilmiştir. Su  ürünleri yetiştiricilik tesisleri, kıyıdan uzaklık, derinlik, akıntı hızı ve  çevresel koruyucu tedbirler gibi kriterler dikkate alınarak bilimsel kuruluşlar  ile 12 ilgili kurumun olumlu görüşleri doğrultusunda ruhsatlandırılmaktadır.  Mandalya Körfezi'nde faaliyet gösteren balık çiftlikleri de gerekli bütün iş ve  işlemlerini tamamladıkları ve yerine getirdikleri için yetiştiricilik izni  almışlardır. Ruhsatı bulunmayan hiçbir tesisin faaliyette bulunması mümkün  değildir."

"Denetimler düzenli yapılıyor"

Muğla'da su ürünleri yetiştiriciliği için tespit edilen alanların,  çevresel hassasiyetler doğrultusunda koruma ve sürdürülebilirlik ilkesi dikkate  alınarak belirlendiğine işaret edilen açıklamada, bu tesislerin denetimleri ve  bulundukları deniz alanına ait su analizlerinin düzenli yapıldığı bildirildi.

Türkiye'nin, su ürünleri yetiştiriciliğinde çevre hassasiyeti en  yüksek korumacı uygulamalara sahip ülkelerin başında geldiği, tesislere ait  kafeslerin kapladığı deniz yüzey alanının, toplam deniz alanına göre ekosistemi  etkilemeyecek düzeyde olduğu aktarıldı.

Ruhsatı olmayan hiçbir firmanın yem üretimi yapmasının mümkün olmadığı  ve firmalar tarafından üretilen yemlerin özellikle içerikleri itibarıyla sürekli  kontrol edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Balık yetiştiriciliği yapılan işletmeler ve bu işletmelerde  kullanılan yemler denetlenmektedir. Bu denetimler, ülkemizin resmi kurumları  yanında bağımsız uluslararası kalite ve sertifikasyon kuruluşlarınca da  yapılmaktadır. Aynı zamanda ülkemizde üretim yapan firmaların yetiştirdiği  balıklara, Uluslararası Kalite Enstitüsü tarafından 'Dünyanın en kaliteli  balıkları' ödülleri verilmektedir. Ülkemiz genelindeki bütün balık çiftliklerinde  kullanılan yemler ve yetiştirilen balıklar, her türlü hijyen, sağlık ve çevre  şartlarına uygun üretildiğinden, balıklarımızın büyük bölümü başta AB ülkeleri  olmak üzere 80 farklı ülkeye ihraç edilmektedir. İlgili mevzuatlar çerçevesinde  faaliyetlerini yürüten, Bakanlığımızın her tür denetimine tabi olan ve gerek  kaliteli üretimleri gerekse de yaptıkları ihracatla ülkemiz tarımına ve  ekonomisine ciddi katkılar sunan bu çiftliklerimiz, ülkemizin yüz akıdır.  Dolayısıyla sadece bu bölgemizdeki değil, ülkemizin diğer yerlerinde üretimde  bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerimizle ilgili asılsız iddialara itibar  edilmemesi önem taşımaktadır."