Bakan Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığında (TOKİ) düzenlenen iftar  yemeğinde yaptığı konuşmada, Ordu'nun Aybastı ilçesinde Şubat'ta meydana gelen ve  etkisi devam etmekte olan heyelan nedeniyle Sağlık Mahallesi'nde 41 bina, 2 cami  ve bir lojmanın boşaltıldığını anımsattı. Kurum, "İyi ki de boşaltmışız. Bu  tespitlerimiz neticesinde, dün meydana gelen heyelanda 22 bina ve 1 camimiz  maalesef yıkıldı. Sevindirici olan tarafı, bu alanda yıkılan binaların içinde  hiçbir vatandaşımızın yaşıyor olmaması." ifadelerini kullandı.

Ordu'daki heyelan nedeniyle Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel  Müdürlüğü ekiplerinin, zemini incelemek üzere sahaya ulaştıklarını ve detaylı bir  zemin incelemesi yaptıklarını belirten Kurum, Ordu Valiliği, Büyükşehir  Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD ekiplerince de sahada tespit  çalışmaları yapıldığını aktardı.

Bakan Kurum, bu süreçte vatandaşların mağdur edilmeyeceklerine işaret  ederek, şöyle konuştu:

"Afete maruz alanla alakalı tespitlerin yapılmasına müteakip,  vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde konutların inşasına en kısa sürede  girmiş olacağız. Bu sürede vatandaşlarımızı misafirhanelerde, otellerde misafir  etmek suretiyle, akabinde de kira yardımı yapmak suretiyle konutları en kısa  zamanda yapıp vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutlarına oturtmak istiyoruz.  Ordu Aybastı ilçemizdeki vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi de  iletiyoruz. Burada acil öncelikli alanların yapılması çok önemli. Biz bu  projeleri tespit edeceğiz. Acil alanlardan başlamak suretiyle kentsel dönüşüm  sürecini hızlı bir şekilde yapmış olacağız."

TOKİ'nin, Türkiye'nin her yerinde önemli işlere imza attığını  vurgulayan Kurum, afetten zarar gören bölgelerde de birçok konut ürettiğini  hatırlattı.

Kurum, TOKİ tarafından ayrıca sosyal konuttan, okul ve üniversite  binalarına, yurtlara, spor salonlarından stadyumlara, kamu binalarından  hastanelere 842 bin 324 konut ve 14 bin 703 sosyal donatı projesinin hayata  geçirildiğini anlattı.

Valiliklere verilen süre 19 Mayıs'ta doluyor

Kurum, 17 yıl önce başlatılan "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi  Seferberliği"nin de devam ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Yatay Şehirleşme ile Yükselen Türkiye' sloganı ile çıktığımız yolda  2023 yılına kadar 250 bin sosyal konut projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun  ilk etabındaki 50 bin konutluk projemiz için 636 bin 737 başvuru aldık. Bu da  konut sayısının 12 katına geliyor. Ülkemizde sosyal konut anlamında ihtiyaç var.  Hem kentsel dönüşüm hem depremle alakalı o riskli binaların dönüşümü, alt gelir  grubu vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek bu projelerin  gerçekleştirilmesi de bu anlamda çok önem arz ediyor. 67 ilde 50 bin konut  projesini gerçekleştireceğiz ve etaplar halinde de bu projeleri yapmaya gayret  göstereceğiz."

50 bin konutluk projenin 3 bin 880'inin ihalesinin tamamlandığını, 3  bin 300 konutun da ihale aşamasında olduğunu bildiren Kurum, toplamda 7 bin 179  konutun yapım sürecinin de başladığını kaydetti.

Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 81 il valisine genelge  gönderdiklerini de anımsatarak, "Valiliklerimiz bu noktada, tüm şehir genelindeki  en riskli alandan başlamak suretiyle tespit çalışmalarını yürütüyorlar. Genelgede  ilan ettiğimiz 3 aylık süre 19 Mayıs'ta doluyor. Bu süre dolduğu zaman gelecek  verilerle biz, tüm ülke genelindeki acil öncelikli alanların dönüşümünün  tespitini yapmış olacağız. Her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5  yıllık süreçte de bir buçuk milyon konutun dönüşümünü gerçekleştiriyor olacağız."  diye konuştu.

Kentsel dönüşümde İstanbul'un çok önemli bir şehir olduğuna dikkati  çeken Kurum, Kartal'da ve Kağıthane'de yıkılan binaların inşaatına başlandığını  ve yıl sonuna kadar binaların teslim edileceğini söyledi.

Kurum, öte yandan Kağıthane'de riskli binaları boşaltma işlemlerinin  tamamlandığını, 40 dönümlük alanda riskli ne kadar bina varsa orada da kentsel  dönüşüm sürecinin başlatılacağını sözlerine ekledi.

İftara, TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un yanı sıra bazı bürokratlar da  katıldı.