Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sultan 2. Abdülhamid'in vefatının 101. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez'in "Usta" isimli tek perdelik oyununu izledi.

Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde sahnelen oyundan önce yaptığı konuşmada, Abdülhamid Han'ı rahmet ve minnetle yad etti.

"Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in ifadesiyle Abdülhamid'i anlamak, her şeyi anlamak demektir." diyen Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Coğrafyamızın problemlerini idrak etmek demektir. Yarınlarımızı ışıklandıran fikirleri, projeleri, hayalleri anlamak demektir. Abdülhamid'i anlamak demek, vatan, millet, ülke, memleket ve istiklali doğru kavramak demektir. Abdülhamid Han'ı anlamak, İslam'ın evrensel mesajını ve İslam ümmetini bir bütün olarak anlamak demektir. Herkes ayrı ayrı haince planlar kurarken, ortaya çıkan hür iradeli ve bağımsızlık aşığı bir adamın bu hain planları nasıl bozabildiğini anlamak demektir. Abdülhamid'i anlamak aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında Türkiye'nin zalimlere, bozgunculara karşı dik ve onurlu duruşunu anlamak demektir."

"Her alanda bu aziz coğrafyaya ışık tuttu"

Bakan Kasapoğlu, Abdülhamid Han'ın modern askeri okulları açtığını, torpido atışı yapabilen ilk denizaltını yaptırdığını dile getirerek, "Ordumuzu baştan aşağıya çağın gereksinimleriyle donattığını bilmek zorundayız. O'nun, bu toprakların en ücra köşesine kadar taşıdığı ruh sayesinde Osmanlı pek çok badireye direnebilmiştir. Yine o ruh sayesinde Mehmetçik Çanakkale'yi, Kut zaferini ve İstiklal Harbi'ni kazanacak inanca tekrar kavuşmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

"Abdülhamid Han sadece askeri sahada değil, her alanda bu aziz coğrafyaya ışık tutmuş bir şahsiyettir." ifadesini kullanan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Yaşadığı çağın ilerisinde bir insan olarak bu millete müthiş bir ufuk çizmiştir. Devrin bütün gelişmelerini bizzat takip ederek, bilimsel yenilikleri halkın gündelik yaşamına adapte etmiştir. Elektrik altyapısından tren yollarına, otomobil ve kara yolundan fabrikalara kadar pek çok alanda ilkleri yaşatarak bu topraklara bir takım izler bırakmıştır. Osmanlı Devleti'ne yardım diye sunulan bala karışmış baldıran zehrini elinin tersiyle itecek kadar iradeye sahip bir şahsiyetti. 'Bizi yükselten dinimize karşı duyduğumuz aşktır' sözüyle medeniyetimizin kutlu mayasına işaret eden Abdülhamid Han, Avrupa'ya ilk öğrenciyi yollayarak maziden atiye bir köprü gibi uzanmayı da bilmiştir. Bir toplumun ayağa kalkması için kız evlatların da en az oğullar kadar vatan şuuru sahibi olmasını vurgulayan da odur. Açtığı kız mektepleri bu anlayışın en somut sembollerindendir."

"Bütün mazlumlarının umudu olmayı bize öğretti"

Kasapoğlu, Abdülhamid'in dünyanın dört bir yanındaki mazlumların hamiliğini üstlenmiş bir devlet istediğini belirterek, "Abdülhamid'in hayali, kendi dertleri içinde boğuşan, küçük meselelere odaklanmış bir ülke değildi. Ay-yıldızın, bütün cihanda adaletin ve huzurun sancağı ve nişanesi olarak bilinmesini gaye edinmişti." dedi.

Türkiye'nin "bu mukaddes dava"dan alınan ilhamla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde dünyanın dört bir yanında felakete uğrayan mazlumlara el uzattığının altını çizen Kasapoğlu, "Ortadoğu'da 'hürriyet' diye haykıran mazlumların elinde ay-yıldızlı bayrağımızı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın posterlerini görüyorsak, Abdülhamid Han'ın aziz hatırası nefes alıp veriyor demektir. Abdülhamid, yalnızca içinde bulunduğu medeniyet havzasının değil, bütün dünya mazlumlarının ümidi ve umudu olmayı bize öğretmiştir." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA