Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma madeninde sekiz programlı, sekiz anlık teftiş yapıldığını, noksanlıkların giderildiği halde bir kazanın meydana geldiğini belirtti ancak Türkiye'de enerji ve madencilik ile ilgili politikaların mutlaka masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Kazanın ardından AKP, CHP, MHP ve HDP tarafından verilen araştırma önergelerinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde konuşan Çelik, Türkiye'de 1.53 milyon civarında iş yeri ve toplam 19 milyon çalışan bulunduğunu belirterek, "Taşeron denilen emeğin sömürüsü uygulamalar maalesef bu sistemin içinde var. Enerji ve madencilik ile ilgili politikalar mutlak suretle masaya yatırılmalıdır" diye konuştu.

Çelik, 2010 yılından itibaren madenlerle ilgili yeni bir teftiş sistemini hayata geçirdiklerini, bu çerçevede 160 maden ocağının her yıl iki kez programlı teftiş edildiğini, ayrıca ihbar üzerine yapılan teftişler de olduğunu belirterek, "Bu ocakla (Soma) ilgili sekiz kez programlı teftiş yapmışız, sekiz kez de ihbarlı teftiş yapmışız. Bulunan noksanlar giderilmiş" diye konuştu.

Çelik, teftişin anlık bir hadise olduğunu, ancak ocakların canlı bir organizma olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bir saat sonra, bir gün sonra veya bir ay sonra neyin olacağını bilemiyorsunuz. Bunun için yasa iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş hekimi bulundurma zorunluluğunu getiriyor. Demek ki madende 24 saat gelişen olayları denetleyecek uzman var, bunların denetim raporları var. Bu raporlara savcılık el koymuş durumda, nerede hata ve eksik var çıkacak ortaya. Yapısal sorunlar var. 160 yıllık Zonguldak'ta maden ocaklarımız var. 300 kilometrelik alanlar. Bu sistemde yapısal sorunlar tabii ki var."

Soma'daki olay meydana geldiği ilk anda sağlık sorunu nedeniyle hastanede olduğunu ve kişisel sorununu ön plana çıkarmak istemediği için açıklama yapmadığını da belirten Çelik, "Çok şükür sağlığımız yerinde, yapılan tetkikler olumlu sonuçlandı ama benzeri olaylarda hepimizin sorumlu insanlar olarak olay anında orada olmanın sorumluluğu ile hareket edeceğimizden kimsenin endişesi olmasın" dedi.

Çelik'in Soma'daki olayın hemen ardından bölgeye gitmemesi ve ilk açıklamasını bir gün sonra yapması eleştirilere neden olmuş, Çelik'e yönelik istifa çağrıları yapılmıştı. Basında yer alan haberlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu durumu eleştirdiği iddia edilmişti.