Yunan yetkililer birkaç haftadır Ege adalarına gelen sığınmacıların sayısında ciddi bir artış gördüklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeybatısında kurmayı planladığı güvenli bölgenin AB tarafından desteklenmemesi halinde kapıları açmakla tehdit etti. Ankara ile imzalanan sığınmacı anlaşması kurtarılabilir mi?

Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine tekrar izin verileceği tehdidinin ardında yatanları Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi şöyle yorumladı.

“Türkiye cumhurbaşkanı iki sorunla karşı karşıya: Halk ülkedeki Suriyeli sığınmacılara birkaç yıl önceki kadar olumlu bakmıyor; üstelik Türkiye ekonomisi de düşüşe geçmiş durumda. ... Otoriter bir hükümdarın yüzbinlerce insanın kaderini siyasi amaçlar için suistimal etmesinin yarattığı sinizm bir yana, bu olay göklere çıkarılan Türkiye-AB anlaşmasının geçici bir çözüm olduğunu göstermiş oldu. Avrupalılar üç yıl önce Erdoğan'ı güney sınırlarının bekçiliğiyle görevlendirerek, ardından Suriye sorunuyla ciddi anlamda ilgilenmedi. ... Böylece şantaja da kapılar açıldı.”

Kaynak: Frankfurter Allgemeine Zeitung