Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye’den ithal sıcak haddelenmiş çelik ürünlerine firma bazında yüzde 4.8, yüzde7.6 oranında geçici damping vergisi getirmesi sonrasında Ankara'dan karşı adım geldi.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Ticaret Bakanlığı, AB ve Güney Kore menşeli “Alaşımlı veya alaşımsız, (plakaj hariç) herhangi bir kaplama işlemine tabi tutulmamış sıcak haddelenmiş yassı çelik” ürünlerine yönelik damping soruşturması açıldığını duyurdu.

Soruşturmanın “yerli üreticiler Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş., Çolakoğlu Metalurji A.Ş., Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi A.Ş. adına Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından yapılan ve İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. tarafından desteklenen başvuruya istinaden” açıldığı belirtildi.

‘İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ' başlığıyla açıklanan kararda, “AB ve Güney Kore menşeli ürünler için hesaplanan damping marjlarının Yönetmeliğin 28 inci maddesinde zikredilen ihmal edilebilir oranın üzerinde olduğu tespit edilmiştir” denildi.

AB ÖN KARAR ALMIŞTI

AB Resmi Gazetesi'nde önceki gün yayımlanan Türkiye'ye karşı damping vergisi kararı, soruşturmada ön karar niteliği taşıyor. Damping vergisi nihai karar alınana kadar uygulamada kalacak.

Karardan aralarında Erdemir İsdemir Çolakoğlu ve Habaş'ın da bulunduğu firmalar etkilenecek.