Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, gazeteciler, Bülent Utku, Mehmet Murat  Sabuncu, Ahmet Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Aksoy, Ali Bulaç,  Ahmet Hüsrev Altan ve Nazlı Ilıcak'ın bireysel başvurularını gündem toplantısında  ele aldı.

Gazeteciler, "uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki  olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti  ve güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki  eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin  ihlal edildiği" iddialarına ilişkin ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, başvuruculardan, Murat Aksoy ile Kadri  Gürsel'in, "kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü" haklarının ihlal  edildiğine karar verdi.

Diğer başvuruculardan, Cumhuriyet gazetesi davası sanıklarından  gazeteciler Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Bülent Utku ve Akın Atalay'ın bireysel  başvurularında ise ihlali tespit edilmedi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun kararları oy çokluğuyla aldığı  öğrenildi.

Üç kişinin başvurusu yarına kaldı

Kapatılan Zaman gazetesi eski yazarı Ali Bulaç ile FETÖ'nün medya  yapılanmasının "darbe çağrışımı" davasında tutuklu yargılanan Ahmet Altan ve  Nazlı Ilıcak'ın bireysel başvuruları ise yarın ele alınacak.