Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 2001 yılından beri Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı düzenliyor. 15 Temmuz'da düzenlenen darbe girişiminin ardından ise eğitim tatbikatına ara verildi. Türkiye'nin ev sahipliğinde bu yıl 17 Haziran'da başlayan tatbikata ABD, Azerbaycan, İtalya, Katar, Pakistan, Ürdün ve  NATO unsurları katıldı.  

Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı, gerçek harekata benzetilmiş bir ortamda, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekat usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekat şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla yapılıyor.

TATBİKATTA PETROL BORU HATTI STRATEJİK HEDEF KABUL EDİLDİ 

Tatbikatın senaryosuna göre, mavi ve kırmızı olarak adlandırılan birbirine komşu iki ülke ele alındı. Mavi ülke sınırında olan petrol boru hattı ve hattın bağlandığı liman stratejik bir hedef olarak kabul edildi. Kırmızı ülke, saldırgan bir tutum sergilemekte ve mavi ülke sınırında bulunan boru hattının etrafında terör örgütü yapılanmasını destekliyor. Mavi ülke uluslararası arenada destekleniyor ve meşru müdafa hakkını kullanmaktadır. Kırmızı ülke sınırları içinde kalan stratejik ve taktik hedeflere taarruz yapmakta ve anlık istihbaratla tespit ettiği hedefleri imha etmektedir. Eğitime katılan Türk ve yabancı ülkeler mavi ülkenin uçakları iken kırmızı ülke uçakları tamamen kırmızı ülke Türk ülke uçaklarından oluşmaktadır. Eğitimlerde mavi ülke belirlenen hedeflere taarruz yapıp, zayiat vermeden kendi hava sahasına dönecek şekilde görev yapmaktadır. Mavi ülke tarafından mühimmat depoları, barınaklar, komuta kontrol merkezleri, elektrik santralleri gibi hedefler imha edildi. Eğitim esnasında ise mühimmat kullanılmamaktadır. Eğitimin 8'inci günü olan bugün ise karargah ve komuta kontrol merkezi imha edildi. 

TÜRK HAVA KUVVETLERİ, DİĞER ÜLKERE EĞİTİM VERİYOR 

Anadolu Eğitimi, planlama safhasında  ülkelerin ihtiyaçları öğrenilmekte ve planlamalar ihtiyaçlar doğrultusunda yapılmaktadır. Bir başka deyişle Türk Hava Kuvvetleri diğer ülkelerin Hava Kuvvetleri'ne eğitim veriyor, Milli Anadolu Kartalı eğitimlerinde ise ulusal ihtiyaçlar çerçevesinde eğitimler planlanmaktadır.

GENELKURMAY BAŞKANI DA KATILDI  

Bugün gerçekleşen 'Seçkin Gözlemci Günü'ne Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve 13 ülkeden gözlemci katıldı. 28 Haziran'da sona erecek tatbikat 600'ün üzerinde Türk, 450'nin üzerinde de yabancı personelle  yapılıyor. Faaliyet esnasında 187 Türk hava fotoğrafçısı, 20 farklı ülkeden 129 yabancı hava fotoğrafçısı/muhabir olmak üzere 316 hava fotoğrafçısı da takip etti. 

ABD tatbikata F-15’leriyle katıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 6 adet F-4, 25 adet F-16, KC 135 tanker uçağı, CN-235 Casa uçağı, AS-532 helikopter, C-130 taktik nakliye uçağı, Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağı (HİK);  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı  2 firkateyn ve 1 hücumbotla  tatbikatta yerini aldı. ABD 6 adet F-15, İtalya 3 AMX tipi uçakla, Ürdün 3 adet F-16, Katar 1 adet C-17 ve 1 adet C-130 nakliye uçaklarıyla, Pakistan 6 JF-17 tipi jet uçağıyla, NATO ise 1 adet E-3A tipi Awacs uçağıyla katıldı.