Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Pek çok kişinin adını duyunca bile tüylerini ürperten beyin yiyen amip can almaya devam ederken, son olarak bugün Amerika'da bir çocuğun bundan dolayı yaşamını yitirdiği haberi amip konusunu yeniden gündeme getirdi.

Naegleria fowleri de denilen beyin yiyen amip, burundan vücuda giriyor ve beyne ulaşıyor. Ölümcül bir amip türü olan söz konusu tek hücreli organizmanın göl, nehir ya da sıcak kaynak suları gibi ılık ve tatlı sularda yaşadığı biliniyor.



Vücuduna girdiği kişinin beyninde enfeksiyona neden olan beyin yiyen amip, büyük çoğunlukla ölüme yol açıyor.

İnsandan insana geçmeyen amipler, koku alma kanalına giriyor ve burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri yolu ile beyin-omurilik sıvısına ve beyne yerleşiyor.

Bu amiplerin ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) denilen menenjitlere yol açtığı belirtiliyor.

Kirli suyun burundan içeri girmesiyle insan vücuduna nüfuz eden bu tek hücreli canlılar burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları şeklinde belirtiler gösterir. Beyin yiyen amip kısa sürede şuur bulanıklığına sebep olur ve ardından koma süreci sonrası hasta hayatını kaybeder.

Bu tür vakalarda hastaların bir hafta içinde yaşamını yitirdiği aktarılıyor. 

Amerika'daki vakada olduğu gibi yeterince klorlanmamış yüzme havuzlarına başın daldırılması veya amip ile kirlenmiş çeşme suyuyla burnun temizlenmesi vasıtasıyla bulaşabilir.



Amip olarak bilinen mikroorganizmaların farklı alt türlerinden biri olan beyin yiyen amip vakasında erken tanı konulabilirse hastanın sağlığına kavuşma ihtimali bulunuyor.

Ülkemizde de bazı amip türleri görülebiliyor. Bu korkunç amip türüne çok nadir de olsa Türkiye'de rastlanıldığı kaydediliyor.