Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2019-ALES/1) 259 bin 649 adayın gireceğini bildirdi.

Akademik kariyer yapmak isteyenlerin giriş yapacağı ALES için adaylar saat kaçta, sınav giriş belgesi nasıl sorularına yanıt arıyor. ÖSYM, sınava girecek adaylara, saat uyarısında bulundu sınav saat 10'da başlayacak. Sözel ve sayısal iki ayrı testten oluşan ALES 100 sorudan oluşuyor ve adayların 150 dakika dakikası bulunuyor. ALES soru ve cevaplarının önümüzdeki hafta içinde yayınlanması bekleniyor.

ALES'in bu sene de 3 kez uygulanacağını aktaran Aygün, "Üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapmak isteyenler ve akademisyen olmak isteyenlerin gireceği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın ilki pazar günü yapılacak. 81 il merkezinde ve KKTC Lefkoşa'da, 87 sınav merkezinde uygulanacak olan sınava toplam 259 bin 649 aday girecek." ifadelerini kullandı.

2019-ALES/1'de de kimliğini kaybeden adayların mağdur olmaması için sınav yapılan illerde nüfus müdürlüklerinin sınav günü açık olacağını anımsattı.

SINAVA GİRERKEN DİKKAT!

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı için adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Adaylar, fotoğrafsız nüfus cüzdanı ile sınava kesinlikle alınmayacak.

ALES PUANI NERELERDE KULLANILIYOR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,

yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,

ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.