Aile Hekimliği uygulaması, Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetlerinde anne bebek ölümlerinin azalmasından, aşılama oranlarının artmasına kadar bir çok başarıya imza atılmasını sağlayan ve en çok nüfusa hizmet veren sağlık hizmetinin başında geliyor.

Ancak tamamen ücretsiz olarak halka sunulan bu hizmetin maliyeti ve devamlılığı için gerekli olan ve Sağlık Bakanlığınca Aile Sağlığı Merkezlerine aktarılan cari gider ödemelerinde yaklaşık 1 yıldır aksamalar yaşanıyor.

AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen : Ciddi Sıkıntılar Yaşanıyor

Konuyla ilgili konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, konunun Aile Sağlığı Merkezlerinde ciddi sıkıntılar oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Türkiye görev yapan 26 bin Aile Hekimimizin aile sağlığı merkezlerini aksama yaşamadan işler halde hizmete açık tutabilmek için tek gelir kalemi Sağlık Bakanlığı Cari Ödemeleri.

Bu cari ödemeler ile hemşire, ebe ve sağlık memurlarının maaşları ödeniyor, bina kirası, elektrik – su ve doğalgaz ödemeleri yapılıyor. Daha da önemlisi tıbbi malzeme alımları bu cari giderler ile yapılıyor.

Nasıl ki bizlerin vatandaşlarımıza 1 gün dahi sağlık hizmetini vermememiz düşünülemez ise bu ödemelerin de 1 gün dahi gecikmesi kabul edilemez. Ancak gelinen noktada yaklaşık 1 yıldır bu sorunları birçok bölgemizde yaşamaktayız. Şuan dahi Ocak ayı ödemesini alamayan birçok Aile Sağlığı Merkezimiz var. Bu ödemelerin her ayın 8'inde tüm Aile Sağlığı Merkezi'ne yapılması gerekiyor.

Hak Kayıpları Artıyor

Aile Hekimlerimizin kira ödemelerine Sağlık Bakanlığı'nca % 46 zam yapılırken, asgari ücrete yapılan %26'lık zam Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan personel için ASM'lere eklenmezken tıbbi malzeme fiyatlarına % 100'e varan oranda zam yapılmışken hizmet vermemiz için tek gelir kalemi olan Sağlık Bakanlığı Cari Ödemelerinin yapılmaması kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı'nın konuya acilen müdahale etmesini ve aksamaların acilen çözülmesini talep ediyoruz” dedi.