BOL BAHARATLI
Melez Tea’nin kurucusu Emre Aslanoba’dan...





Matcha latte (1 kişilik)

NE LAZIM?

NASIL YAPARIM?

Baharatlı latte (1 kişilik)





NE LAZIM?

NASIL YAPARIM?

BASKIN TAT SEVENLERE...
Dem’in kurucusu Ömer Çağatay’dan...


Masala chai (1 kişilik)




NE LAZIM?

NASIL YAPARIM?

ENERJİ DEPOSU
Çay someliyesi Atakan Esgel’den...


Zümrüt (4 kişilik)




NE LAZIM?

NASIL YAPARIM?

İNGİLİZLERİN KURALLARI
Amerikalı yazar Emily Post’un çay üzerine görgü kurallarını konu alan yazısından...


“Akşamüstü çayı İngiliz kültürüne o kadar işlemiştir ki herkesin kendine göre bildiği doğruları vardır. Bir çeşit çörek olan ‘scone’ dilimlenerek mi, elle parçalanarak mı yenmeli; Cornish geleneklerine göre reçelden önce mi kaymak sürmeli yoksa Devonlarda olduğu gibi sıralama tam tersi mi olmalı; çaya mı süt konmalı veya süte mi çay eklenmeli gibi tartışma konuları mevcuttur. Akşamüstü ritüelinde genellikle Darjeeling veya Assam çayları servis edilir. Akşamüstü çay harmanları veya Earl Grey gibi bir karışım da sunmak popülerdir. Çay genellikle süt veya limonla servis edilir. Krem peynir sürülmüş tost ekmeği, somon fümeyle hazırlanmış mini sandviçler, kaymak ve reçel sürülmüş çörekler veya tatlı atıştırmalıklar çayın yanında verilir. Günümüzde, akşamüstü çay servisi veren mekânlar daha fazla çay çeşidi içeren menülere sahip. Çayın yanında deniz kabukluları yiyebileceğiniz gibi makaronlar, mini kekler ve pasta da tüketmek mümkün. Bunun yanında akşamüstü çayına bir kadeh şampanyayla başlamak da oldukça yaygın.”

DEMLEMENİN PÜF NOKTALARI
Hürriyet Ekler yazarı ve çay someliyesi Ebru Erke


Bizim siyah çay demleme usulümüz Çin, Hindistan ya da İngiltere’dekine benzemez. Suya, çay yapraklarına ve çaydanlığa özen göstermek gerekir. Kireçsiz, asit-baz dengesi nötr, kaynak içme sularını tercih etmek daha iyi sonuç verir. Suda klor, kireç gibi maddeler fazlaysa çayın görüntüsü bulanık olur ve aromaları kaybolur. Demliğiniz mümkünse porselen olsun. Çelik demlik kullanacaksanız iyi kalite olanı seçin. Çay tipi tamamen size kalmış. Tek bir çay çeşidi demleyebileceğiniz gibi farklı tipleri karıştırıp kendi harmanınızı da yaratabilirsiniz.

Türk çayının demlenme usulü şöyledir: Taze içme suyu çaydanlığa konur, üzerine demlik yerleştirilir. Su kaynayınca oksijenini kaybetmemesi için ateş kısılır. Isınan demliğe bir bardak için bir çay kaşığı çay konur. Kalabalıkta bir kişinin ortalama iki-üç bardak içeceğini düşünürsek, kişi başına bir tatlı kaşığı konabilir. Gereğinden fazla çay kullanmak, taze bile olsa demimizi acılaştırır. Seylan ya da Assam siyah çayları 3-4 dakikada demlenirken bizim çayımız için ideal demleme süresi ortalama 13-15 dakikadır. 30 dakikadan sonra da çay bayatlama sürecine girer.


Dünya Çay Raporu’na göre Türkiye’de yıllık kişi başı çay tüketimi yaklaşık 3.5 kilo.

ÇEŞİT ÇEŞİT

Ebru Erke çayın üretim şeklinin çeşidini belirlediğini söylüyor ve ekliyor: “Teruar, coğrafi ve iklimsel özelliklerin tamamına verilen addır, çayın karakteristik özelliklerini belirler. Çay çeşitleri aynı cinsten olsa bile yapıları bölgeye göre değişkenlik gösterir.

- Siyah çay




Tam okside bir tür olan siyah çay Türkiye’nin yanı sıra Kenya, Sri Lanka, Çin ve Hindistan gibi pek çok Asya ülkesinde yetiştirilir. Dünyadaki siyah çayların büyük bir kısmı poşet çay endüstrisi için kullanılır. Ticari olarak da siyah çay daha yaygındır. Farklı teruarların çayları birbiriyle karıştırılarak istenen yoğunluk ve aromalarda harmanlar elde edilir.

- Yeşil çay




Yeşil çay okside olmamıştır. Üstteki 1/5 veya 2/5 yaprağın elle koparılıp işlenmesiyle üretilir. Yılın ilk hasadındaki ürün kalite olarak en kıymetlisidir. Çünkü kış uykusunun ardından kökten yapraklara doğru iletilen yağın yanısıra bolca da besin öğesi içerir. Antioksidan özelliği yüksek olan yeşil çayın raf ömrü kısadır.

- Beyaz çay




Diğer çaylara göre en az işlem görmüş çeşittir. Toplandıktan sonraki üretim süreci diğerlerine göre oldukça uzundur. Yeşil çaydaki gibi buharda veya tavada kurutma işlemine, siyah çaydaki gibi ısıl işleme tabi tutulmaz. Tamamen doğal ortamda iki-üç gün soldurma işlemi yapılır. Bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok antioksidan içerir.

FAZLASI İYİ DEĞİL
Diyet ve beslenme uzmanı Elif Nida Zafer


DÜŞESİN MİDESİ KAZININCA...

Tam bir İngiliz klasiği olan beş çayı geleneği artık neredeyse tüm dünyaya yayılmış durumda. Akşamüstü çayı alışkanlığı 1840’lara dayanıyor.
O dönemlerde kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere günde iki öğün yemek yeniyordu ancak bir aristokrat olan Bedford Düşesi 16.00 sularında, akşam yemeğine kadar açlığını bastırması için çay eşliğinde hafif atıştırmalıklar yemeye başladı. Zaman geçtikçe düşes, Woburn Abbey Bedforshire’daki odalarına kendisiyle çay içmeleri için arkadaşlarını çağırır oldu. Bu küçük odalarda aristokrat leydilere düzenlenen öğünler çok geçmeden İngiliz kolonileri de dahil tüm ülkece benimsendi. Kuzey Amerika’da bu alışkanlık 1950’lerde en üst seviyeye tırmandı.