ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Kuzey Irakpetrolünün uluslararası piyasalara sevkiyatının başladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, açıklamasına ilişkin soruya verdiği yanıtta, "Buna ilişkin haberleri gördük. Bunun ne anlama geleceğini ve sonuçlarını müttefiklerimiz Türkiye ile de Kuzey Irak ile de konuşacağız. Bizim için öncelikli konu Irak'ın istikrarı. Bu uzun zamandır böyle ve bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Irak zor bir süreçten geçmekte. Herkesin ülkenin kalkınmasına yardımcı olmaya çalışması, ayrılıkları ve tansiyonu alevlendirecek eylemlerden kaçınması gerektiğinin önemini her zaman açıklıkla belirttik" dedi.

Konuyu Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile görüşeceklerini belirten Psaki, Irak federal hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediklerini, bu onay olmaksızın süren petrol ihracatı yapılmasının kendilerinde kaygı yarattığını dile getirdi.

BAKAN YILDIZ AÇIKLAMIŞTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada, Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatının başladığını belirtmişti. Bakan Yıldız, AA muhabirinin Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'dan sevk edilmeye başlandığı haberlerine ilişkin sorusu üzerine, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatı dün akşam itibariyle başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi hâlâ devam ediyor, bugün itibariyle yükleme tamamlanmış olacak" demişti.

SOMA FACİASI
Psaki, başka bir soru üzerine, Soma'da meydana gelen ve 301 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan maden faciası ile ilgili Türkiye'nin herhangi bir yardım talep etmediğini yineledi ve "Yardım teklifimiz için teşekkür ettiler, gerekli olursa isteyeceklerini söylediler ancak şu ana kadar herhangi bir talep gelmedi. Gelişmeleri yakından izliyoruz. Bir kez daha yakınlarını yitiren ailelere başsağlığı diliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN ABD'DEN  GÖZ YAŞARTICI GAZ SATIN ALMASI YASAL"
Soma faciasının ardından yaşanan protestolarda da göz yaşartıcı gaz kullanılması ile ilgili olarak, Uluslararası Af Örgütü'nün, ABD'ye 'Türkiye'ye göz yaşartıcı gaz bombası satmayın' çağrısı yaptığı anımsatılan Psaki, NATO müttefiki olan Türkiye'nin ABD'den değişik silahlar alma hakkı olduğunu söyledi. Psaki, "Türk hükümetinin göz yaşartıcı gaz da dahil olmak üzere ABD ürünlerini satın almak için onaylanmış ihracat lisansları var. Bu ürünler, kolluk güçlerinin insan hayatını kurtarmak, düzeni, mülkiyeti korumak için kullanılır ve kullanımları belli bir standart düzenlemeye bağlıdır" diye konuştu.

Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'da protestolar sırasında söylediği sözler ya da davranışları ile ilgili kendilerine yeni bir bilgi gelmediğini de dile getirdi.