Kültür Bakanlığı, Amerika Sinema Sanatçıları ve Bilimleri Akademisi'nin düzenlediği Oscar Akademi ödülleri için yarışacak film olarak 22 Ekim 1997'de başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı Eşkıya filmini seçmişti.

Kültür Bakanlığı'nda tartışmalı geçen ve iki gün süren toplantının ardından Müsteşar Yardımcısı Halit Toraman Başkanlığında, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Vekili Gürbüz Mutlu, Prof. Dr. Oğuz Onaran, Mahmut Tali Öngören, Burçak Evren, Tanju Gürsu ve Yusuf Kurçenli'den oluşan jüri Eşkıya filmini yarışma için ‘‘aday adayı’’ olarak belirlemişti.

EŞKIYA

Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi. Yavuz Turgul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlendi.

Gişe istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1989'dan sonraki dönemde, gösterime girdiği 1996'dan 2001 yılına kadar Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatı elde eden filmi oldu.

Türk sinemasının modern zamanlarındaki ilk büyük gişe patlamasını gerçekleştiren Eşkıya'nın bu başarısı, 1980'li yıllardan itibaren üretim ve seyirci sayısı bakımından büyük bir çöküş yaşayan Türk sinemasının kaderini değiştiren bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Şener Şen, film hakkında şu yorumu yapmıştı:

“Bu filmde insanımızı, kendi öz kişiliğimizi beyazperdeye aktarmaya çalıştık. Bizi anlatarak evrenselliğe ulaşım yolunu bulacağımızı sanıyoruz."

Kaynak: Hürriyet  - Vikipedi