İstanbul Havalimanı'nın hizmete girmesiyle birlikte geçtiğimiz nisan ayında kapılarını kapatan Atatürk Havalimanı'ndaki apronda yer alan tesis ve binaların yıkımı için ihale yapıldı.

İhaleyi kazanan firmanın açıklanmasıyla birlikte çok yakında havalimanında faaliyetleri sona ermiş olan Çelebi ve Havaş şirketlerine ait binalar ile bazı tesislerin yıkım ve söküm işlemelerinin de başlaması bekleniyor.

MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Yıkımların tamamlanmasıyla yaklaşık 12 milyon m2 üzerine kurulu olan havalimanının devasal arazisine, içerisinde bahçeler, kıraathaneler, atölyeler, yürüyüş ve bisiklet yollarının da yer alacağı Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesi yapılacak.

Mevcut alan içerisinde yıkılmayarak korunacak olan terminal binaları ise kongre ve fuar merkezine dönüştürülecek.

TERMİNAL İŞLETMESİ İÇİN KİRAYA ÇIKILDI

Öte yandan 7 Nisan'da kapatılan ve müstakil kargo, bakım/onarım, genel havacılık, hava taksi, iş uçuşları, devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ile otoritenin uygun göreceği trafiklere hizmet vermeye devam eden Atatürk Havalimanı'nda yıkım işlemlerinin yanı sıra Genel Havacılık Terminali'nin işletimi için de kiraya verilmek amacıyla ihaleye çıkılmış durumda.

SAHİPLERİ TARAFINDAN ALINMAYI BEKLEYEN 17 UÇAK İÇİN SÜRE DOLDU

Tabi tüm bu gelişmelerin yanı sıra havalimanının kapanması ile gündeme gelen ve sahipleri tarafından alınmayı bekleyen uçaklara ne olduğu sorusu da akıllara geldi...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havaalanlarında altı aydan fazla süreyle bekleyen ve sahipleri tarafından alınmayan hava araçları için 24 Temmuz'da tebliğ yayınlanmış, bu tebliğ üzerinden uçakların sahiplerine konma-konaklama ücretleri ve vergi borçlarının ödenmesi ile hava aracının bulunduğu havaalanından kaldırılması için 30 gün süre tanımıştı.

Söz konusu uçaklar için tanınan 30 günlük sürenin ağustos sonu itibariyle dolduğu öğrenildi.

BİR UÇAĞIN SAHİBİ BAŞVURUDA BULUNDU

Edinilen bilgiye göre; aralarında, Türk Havacılık envanterine giren tek Antonov An-12 tipi hava aracının da yer aldığı 17 uçak için tanınan 30 günlük süre zarfında tek bir uçak için başvuruda bulunuldu.

Başvuru sonrası konma-konaklama ücretleri ile vergi borçları ödendikten sonra söz konusu uçak sahiplerine teslim edildi.

Atatürk Havalimanı'nda bırakılan yabancı ülke siciline kayıtlı hava araçları için ise kayıtlı olduğu ülkenin sivil havacılık otoritesine gerekli bildirimler yapıldı.

ALINMAYAN 16 UÇAK İHALE İLE SATILACAK

30 günlük sürenin dolmasıyla birlikte bir uçak için yapılan başvuru dışında kalan 16 uçak için ise ihale süreci başladı. Hurdaya ayrılan hava araçları için yapılacak değer tespit çalışmalarının ardından uçakların açık arttırma ile satışı için ilan çıkılacak.

5 YIL İÇİNDE BAŞVURU HAKKI!

İhale ile satılacak hava araçlarının üzerinde bulunan ipotek, haciz ve mevcut takyidatlar ise bu bedel üzerinden devam edecek. Alacakların tasfiyesinden sonra kalan miktar satıştan itibaren 5 yıl içinde hak sahiplerinin müracaatları halinde ilgililerine iade edilecek.

5 yıl içinde herhangi bir müracaatın olmaması halinde söz konusu bedel Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kasasına girecek.

Kaynak: YENİ ŞAFAK