Anadolu'nun kadim meslekleri, günümüzde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen ustaların katıldığı eğitimlerle yeniden canlanıyor. Anadolu Sigorta, beş yıl önce başladığı Bir Usta Bin Usta projesiyle kaybolmaya yüz tutan meslekleri genç nesillere öğreterek yaşatmak üzere yola çıktı. Şirketin 85'inci yılında 'Kaybetmek Yok' sloganıyla harekete geçen şirket, Anadolu'da binlerce yıl icra edilmiş 50 mesleği hayata döndürmeyi planlıyor. 10 yılda bin usta yaratmayı hedefleyen proje, 2014'e Şanlıurfa'yla giriş yaptı. 

KEHRİBAR USTALARI 
Urfa'da artık sadece tespihlerde görülen kehribar taşı işlemeciliği genç ustalara öğretilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği proje kapsamında açılan üç aylık kurslara 22 kişi kayıt yaptırdı. Urfa'daki eğitim atölyesini Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken'le ziyaret ettik. Beş yılda 25 kentte 25 mesleği hayata döndürmek üzere kurslar düzenlediklerini belirten Ülken, 400'ün üzerinde kişiyi eğittiklerini ifade ediyor. Ülken, "Eğitim görenler arasında kendi işini kuranlar oldu. Onlara da mikro kredilerle destek verdik. Ayrıca aldıkları sertifikalarla Halk Eğitim Merkezleri'nin kurslarında eğitmen olanlar da var" diyor. 

12 BİN YILLIK MESLEK 
Şanlıurfa' da kehribar taşı işlemeciliği 12 bin yıllık geçmişe sahip. Ancak bugün birkaç küçük atölye ve merdiven altı imalathanelerde bu iş yapılıyor. Gramı 16 dolara satılan bu değerli taşın takılarda da işlenebilmesi ve katma değer yaratabilmesi için Anadolu Sigorta, yerli ustaların yanı sıra Bursa'dan bir takı tasarımcısı getiriyor. 34 yaşındaki kursiyer Mehmet Erkan İşçi, babasının 10 yıldır kehribar taşından tespih sattığını belirtiyor. Kurstan sonra bir atölye açarak aile işletmesini büyütmeyi planlayan İşçi, mikro krediyle makineler almayı hedefliyor. Aynı şekilde sanayi bölgesinde kaportacılık yaparken ilanları görüp kursa başvuran 24 yaşındaki İbrahim Yıldız da "İlkokul mezunuyum. Kurs bitince Aşağı Çarşı'da kendi dükkânımı açacağım" diyor. 

BU YIL BEŞ İLDE BEŞ MESLEK CANLANACAK
Bir Usta Bin Usta, 2014'te beş ilde eğitim başlatacak. Bu, yok olma tehlikesi olan beş mesleğin yeniden can bulması demek. Planlara göre Şanlıurfa'daki kehribar taşı işlemeciliğinin yanı sıra Çanakkale'de çini, Erzurum'da oltu taşı işlemeciliğiyle, Isparta'da deri ve İzmir'de keçe aksesuvar yapımıyla ilgili kurslar açılacak.