Tarihi yapıların ortaya çıkarılmasıyla ilgili olarak Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünden gelen yetkililer çalışmalar başlatırken Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı"da çalışmaları yakından takip ediyor.

Akbük"te bulunan tarihi yapılar ve antik eserler gün ışığına çıkarılarak sahip çıkılmaya çalışılıyor. Tarihi yapıların ortaya çıkarılmasıyla ilgili olarak Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünden gelen yetkililer çalışmalar başlatırken Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı"da çalışmaları yakından takip ediyor.

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Akbük Belediye Başkanı Mehmet Erçin Sandalcı; “Beldemizde tarihi yapı ve antik eser hemen hemen yok denecek kadar az. Mevcut olan birkaç yapı ve esere sahip çıkmalı ve koruma altına almalıyız. Geçmişte bu yerleşim alanında yaşanmış olan hayatların kalıntıları gün ışığına çıkarılmalı ve tarihimize ışık tutacak olanlar korunmalıdır. "Tarihine Sahip çıkmayan Milletler Yok olmaya mahkûmdur" atasözü ilke olarak alınmalı ve bu konuda gereken çalışmalar titizlikle yapılmalıdır. 1001 no"lu cadde üzerinde yer alan parselde daha önce bulunan duvar ve etrafında yapılan kazı çalışmalarında yüzeye yakın yerde eski bina temel taşları çıktı. Bu konuda Anıtlar ve Müzeler müdürlüğünden gelen yetkililer çalışmalarını başlattı. İnceleme ve kazılar sonunda tarihi ve antik değeri olup olmadığı belirlenecektir” dedi.

YABANCILAR İÇİN KİLİSE YAPILACAK

Başkan Sandalcı, tonozlu yapı olarak bilinen ve geçmiş yıllarda çamaşırhane olarak kabul edilen yeri beldede yaşayan yabancılara yönelik Kilise yapma fikirleri olduğunu kaydederek, “Taş bina dediğimiz tonozlu yapı, halkın ve burada yaşamış olan yaşlıların dediğine göre, bir ara çamaşırhane ve çeşitli amaçlar için kullanıldığı belirtilen taş yapı var.Değerlendirmek ve korumak amacıyla buranın Kilise olarak kullanılması yönünde bir meclis kararı aldık. Yabancıların, özellikle Hıristiyanların bulunduğu yerleşim yerimizde, onlarında dini vecibelerini yerine getirebilecekleri bir ibadet hanelerinin olması, hem de yapının korunması için, kilise olarak kullanılmasına ve yapı özelliğinin bozulmadan kullanılabilir bir duruma getirilmesi için girişimlerimizi başlattık. Hem tarihi dokuya sahip çıkmak hem de hizmet verebilmek için mevcut imkânlar kullanılarak eski yapı ve eserler koruma altına alınacak. Bu yöndeki çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu./iha