Gümrüklere yeni bir ivme kazandırmak için harekete geçen Bakan Yazıcı, bir dizi çalışma başlattı. Buna göre başmüdürlüklerin yerine bölge müdürlükleri gelecek. Gümrükçü tanımına da son verilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, günlük işlem hacmi milyar dolarları bulan gümrüklere yeni bir ivme kazandırmak için kolları sıvadı. Öngörülen düzenlemeler özetle şöyle:

- Yeni yapılanmaya göre İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü lağvediliyor. Bunun yerine İstanbul'a iki ayrı gümrük bölge müdürlüğü kuruluyor. Bunlardan biri Gümrükler Avrupa Yakası Bölge Müdürlüğü diğeri ise Gümrükler Anadolu Yakası Bölge Müdürlüğü olacak. İstanbul gümrüklerindeki görev süresi ise 12 yıla çıkartılacak. İstanbul gümrüklerinde görev yapan personel zorunlu olmadığı sürece 12 yıl bu şehirde görev yapacak.

- Uygulama sadece İstanbul ile sınırlı kalmayacak. 17 il de bulunan gümrükler başmüdürlüklerinin yerine de bölge müdürlükleri geliyor. Bazı küçük illerdeki gümrükler bölge müdürlüklerine bağlanıyor. Örneğin Hakkari Gümrük ve Muhafaza Baş Müdürlüğü kapatılıyor, bu başmüdürlük yeni kurulacak Gürbulak Bölge Müdürlüğü'ne bağlanıyor.

- Yeni yapılanmaya göre artık gümrükçü tanımına da son veriliyor. Gümrük muayene memurluğu ve muhafaza memurluğu birleştiriliyor. Bu kadrolarda çalışan görevlilere bundan böyle 'gümrük denetmeni' sıfatı getiriliyor. Gümrük denetmenleri bundan böyle hem gümrüklerdeki ticari faaliyetleri hem de kaçakçılık gibi asayiş görevlerini denetmen adı altında tek elden yapacak. Gümrükçülerin yeni unvanına ilişkin düzenleme, halihazırda TBMM'de kanun hükmünde kararname şeklinde bekliyor.

Özlük haklarında iyileştirme yolda

- Öngörülen değişikliklerle gümrük çalışanlarının özlük haklarında da iyileştirme hedefleniyor. Buna göre özellikle mesai saatlerinde düzenlemeye gidiliyor. Uzun mesai saatleri AB ülkelerinde çalışan gümrük görevlilerinin mesai saatlerine çekiliyor. Bölge müdürlüklerine atanacak kadrolarda gümrük mevzuatını tam anlamıyla bilen, adları çeşitli iddialarla anılmamış isimler seçilmeye çalışılıyor. Gümrüklerde daha iyi hizmetin verilmesi için de 5 bin kadro açılıyor. Bu rakam önümüzdeki yıllarda 8 bin kişi olarak düşünülüyor.