Cezaevinde kansere yakalanan ve tedavisi için infazının ertelenmesi talep edilen Güler Zere"yi savcılığın sevkiyle kontrolden geçiren Adli Tıp Kurumu, “infaza devam” kararı verdi. 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu, Zere"nin “hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu”nu bildirdi. Kararın siyasi olduğunu savunan Zere"nin avukatı Ebru Timtik, “Adana"daki doktorlar hastanelerin mahkum koğuşunun bile Zere için yaşam riski taşıdığını belirtirken, Zere"yi 10 dakika gören komisyon üyeleri tam tersi karar veriyor” dedi.

Adana: Ağır risk
“Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve “terör örgütü üyesi” olmaktan mahkum olduğu müebbet hapis cezasını Elbistan Cezaevi"nde 14 yıldır çeken Güler Zere"ye yaklaşık 8 ay önce ağız içi kanseri teşhisi konuldu. Kanser hızla yayılırken, Zere iki kez ameliyat edildi.
İki kez tekrarlanan talep sonrası Elbistan Cumhuriyet Savcılığı, Zere"nin tedavi gördüğü Çukurova Tıp Fakültesi"nden rapor istedi. Çukurova Tıp Adli Tıp Anabilim Dalı"ndan savcılığa gönderilen raporda, kanseri 4. evrede olan Zere"nin yaşamının ağır risk altında olduğu, hastanenin mahkum koğuşlarının bile yaşam riski oluşturacağı belirtildi.

Adli Tıp: İnfaza devam
Bu raporun ardından savcılık Zere"yi kontrol için bu kez İstanbul Adli Tıp Kurumu"na gönderdi. Yaklaşık 14 saatlik bir ambulans yolculuğuyla İstanbul"a getirilen ve aynı gün Adana"ya geri gönderilen Zere"yi muayene eden ve dosyasını inceleyen 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu, infazın devamı yönünde karar verdi.
Kurul"un raporunda, 6 Temmuz tarihinde muayene edilen Zere için şu ifadeler yer aldı: “Genel durumu orta, solunum sesleri derinden alınıyor, kalp sesleri taşikardik, ağırlık 42 kilogram, organomegali yok (...) Zere"nin oral kavite karsinomi (Evre 4) olduğu, nüks sonrası tekrar opere edildiği, patoloji raporunda lenf nodlarında metastazı olduğu, halihazırda tedavisinin devam edilebilmesi için hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur.”
Adana"dan Zere hakkında verilmiş 2"si heyetten olmak üzere 3 sağlık raporu olduğunu belirten Zere"nin avukatı Ebru Timtik, şöyle konuştu: “Tüm raporlarda Zere"nin radyoterapi ve kemoterapi tedavisi için infazının ertelenmesi isteniyor. Bu kadar bilimsel veriye rağmen Adli Tıp"tan tam tersi bir karar çıkıyor. Biz ne af ne de tahliye istedik. Biz af için Cumhurbaşkanı"na da başvurmadık. "Cezasını 6 ay tehir edin, tedavisi bittiği zaman alın götürün. İstediğimiz hastaneye götürmek için bize fırsat verin" dedik. Bu kız konuşamıyor, yemek yiyemiyor. Yaşaması için radyoterapi, kemoterapi görmesi lazım.”
Timtik, Adana ve İstanbul"daki raporlarda yaşanan çelişkilerin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Genel Kurulu"na gönderilmesini talep edeceklerini de söyledi