Baykal, askere sivil yargı yolunu açan yasaya karşı çıkarken sordu: Seçimleri AKP kazanmadı mı? İstediği her yasayı çıkarmadı mı? Hangisini engelledi askerler? Kardeşi Abdullah'ı cumhurbaşkanı seçtirmedi mi? Bilmediğimiz bir tehlike mi var?

CHP TBMM grubu, dün parti genel merkezinde olağanüstü toplanarak askere sivil yargılama yolunu açan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı aldı. Genel Başkan Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı düzenleme nedeniyle eleştirerek 'Türkiye'de askeri vesayet olmamalıdır, altına tümüyle imzamı atarım. Ama Türkiye'de Tayyip Erdoğan vesayeti de olmamalıdır' dedi. CHP toplantının ardından yasanın iptali için hazırlanan dilekçeyi Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Baykal, şöyle konuştu:

BU YASA KAÇIRILMIŞTIR: Efendim baksaydınız, inceleseydiniz deniyor, bütün bunlar tartışılabilir. Ancak önerge, komisyondan, muhalefetten, kamuoyundan, ilgili kurumlardan kaçırılmıştır bu açık gerçektir. Bir gece yarısı olup bittisidir. Burada açık bir gizleme gayreti, kamuoyundan kaçırma kararlılığı görülmektedir. Siz niçin böyle bir düzenlemeyi dürüstçe kamuoyuna söyleyerek, ne getirdiğini niçin yaptığınızı ortaya koyup savunarak geçirmediniz? Neden çekindiniz? Çekinecek bir şey var mıydı?

DARBENİN YARGILANMASINA ENGEL YOK: 'Bu yasa, darbe girişimlerini önlemek için getirilmiş bir düzenlemedir' iddiası var. Bu doğru değil. TCK'da, darbe yapanların sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemeler vardır. Darbe girişimlerinin, normal mahkemelerde yargılanması önünde bir engel yoktur, darbe bir suçtur, askeri bir suç değildir.

AKIL VAR, İZAN VAR: Bu anlayışınızın, gerçekleri görmekten sizi alıkoyacak kadar sizi şaşırtmış olması, gerçeklere bu kadar ters düşme yeteneğinizin, bu kadar yüksek düzeye çıkmasına şaşırmamak mümkün değil. Akıl, izan, mantık var. Aklı, fikri olan anayasayı eline alır, 145. maddeyi okur. Kapsamlı, ayrıntılı düzenleme... Aklı başında bütün anayasacılar, bu anayasayı değiştirmek isteyenler dahil, iktidarın bu projelerine destek vermek niyetinde olanlar dahil, içlerinde bir miktar hukukçuluk kalmışsa, bu konuda ya susuyorlar veya açıkça, dolaylı itiraflarda bulunuyorlar. Cumhurbaşkanı'nın onaylarken, anayasaya aykırılık konusunda hiçbir şey söylememesi, manidardır.

ERDOĞAN VESAYETİ OLMASIN: Türkiye'de askeri vesayet olmamalıdır altına tümüyle imzamı atarım. Ama Türkiye'de Tayyip Erdoğan vesayeti de olmamalıdır. Eksik varsa, daha da destekleyelim. Ama olay o değil. Darbe, mutlaka sabaha karşı gelir diye bir şey yok. Darbe bir süreç. Darbeyi sadece askerler yapar diye de bir şey yok. Darbeyi siviller de yapar. Faşizm, askeri kurumların, sivil kurumlar üzerinde tahakküm ve vesayet kurduğu bir rejim olmak zorunda değildir. Bu bir süreçtir, o süreç şekillenirken farkına varmazsınız, hatta destek olursunuz.

ASKER MÜDAHALE Mİ ETTİ: 2002 seçimlerini AKP kazanmadı mı? Askerler seçim sonucunu mu değiştirdi? Askerlerin bu seçim karşısında toplumumuzu tedirgin eden bir tavrı mı ortaya çıktı? Tayyip Erdoğan yasaklandığı için o seçime giremedi, kişiye özel yasaları biz de destek vererek çıkardık ve milletvekili olup başbakan olmasının önü açıldı. Bu sürece askerlerin müdahalesi mi oldu? AKP istediği her yasayı çıkarmadı mı? Askerler hangi yasayı engellediler? Varsa söyleyin bilelim. Başbakan istediğini bakan, müsteşar, istediğini genel müdür yapmadı mı? Hangisine asker karıştı? Laik demokratik cumhuriyete karşı olduğunu ilan ederek, laik cumhuriyet ömrünü tamamladı diyerek, din temelinde her şeyi yeniden inşa etmek lazım diyen insanları Başbakan bakan yapmadı mı? Bunlara asker müdahale etti mi? İkinci seçimi de AKP kazanmadı mı? Kendi deyimiyle kardeşi Abdullah'ı cumhurbaşkanı seçtirmedi mi? Askerler neyi önledi?

GENÇ SİVİLLER CHP'YE KARŞI
CHP'NİN Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı aldığı toplantı öncesinde 'Genç siviller' protesto eylemi yaptı. Aralarında avukat cüppelilerin de bulunduğu grup, CHP Genel Merkezi önünde CHP'nin askere sivil yargı yoluna açan yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine tepki gösterdi. Eylemcilerin taşıdığı 'CHP Honduras'ta iktidar olur' yazılı pankart dikkat çekti.