Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesi için bulunduğu Lizbon'da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNDE BÜYÜK UZLAŞMA

Alınan bilgiye göre, zirve kapsamında “Afganistan” konulu toplantıya katılan Gül ve Obama, yaklaşık 10 dakika süreyle bir araya gelerek, görüşmede bulundu.

Görüşmenin içeriğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından herhangi bir açıklama yapılmazken, Gül'ün daha önce yapacağı duyurulan basın toplantısı iptal edildi.

TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Gül ile Obama, zirvede dünkü aile fotoğrafı çekimi sonrasında da 3-4 dakika süren bir görüşme yapmıştı.

Görüşmede, Obama'nın Cumhurbaşkanı Gül'e yeni stratejik konsept belgesine verdiği destekten ötürü teşekkür ettiği belirtildi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, iki lider görüşmeleri sırasında, NATO'nun 21'inci yüzyılda karşılaşacağı sorunlara karşılık verebilmek için kapasitesini artırmasının önemi konusunda görüş birliğine vardı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, zirvenin ikinci günündeki ikili temasları kapsamında, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev ile de ikili görüşmelerde bulunacağı bildirilmişti.

"STRATEJİK KONSEPT'TEN MEMNUNUZ"

Öte yandan devam eden NATO Zirvesi'ni değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dün kabul edilen Stratejik Konsept arzu ettiğimiz çerçeve içinde çıktı, bundan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

NATO-AB ilişkilerinde Türkiye'nin hassasiyetleriyle ilgili olarak Gül, "Memnuniyetle şunu ifade ederim ki, başta NATO Genel Sekreteri olmak üzere birçok önemli AB üyesi sorumluluklarını hatırlayarak, toplantılarda Türkiye'ye karşı sorumluluklarını yerine getirmek durumunda olduklarını ve bunun muhakkak olması gerektiğini açık açık ifade ettiler" dedi.

AFGANİSTAN

Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan ile ilgili olarak da, şunları söyledi:

"Bizim özellikle NATO toplantılarında söylediğimiz şey şu: Afganistan'da sadece askeri harcamalarla, asker gücüyle orada bir neticeye varılamaz, orada huzur olmaz, istikrar, güvenlik, sağlanamaz. Bütün bunlardan önce Afgan halkının gönlünü ve kalbini kazanmak gerekir. Afganistan, Afganlarındır" açıklamasında bulundu.

"RUSYA ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE"

Gül, NATO ile Rusya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yönünde alınan kararları da "Rusya'nın tabii ki Türkiye'nin komşusu, ama birçok Avrupa ülkesinin de komşusu olduğunu" belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nükleer silahlar, uzun menzilli füzeler, bütün bunlar söz konusu olduğunda ayrı bir süper ülkedir. Dolayısıyla NATO ve Rusya arasındaki ilişkiler uzun süredir çok önem taşımakta. Bu konuda istişareler yapılıyor, bu da barış ve istikrar için çok önemli."