Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Bdp'li Osman Baydemir ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından kentin tarihi surlarının restorasyonu için devreye girdi. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden belediyeye gönderilen yazıda, tarihi surların Cumhurbaşkanı tarafından himayelerine alındığı belirtilerek, ilgili kurumların üst düzey temsilcileri Çankaya Köşkü'nde yapılacak toplantıya çağrıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel sekreteri Abdullah Sevinç, Cumhurbaşkanı'nın görüşmeden hemen sonra tarihi surları himayesini almasından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, Diyarbakır surlarının artık hak ettiği ilgiye göreceğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Salı günü Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tarihi surlar ve kentin sorunlarıyla ilgili yaptığı görüşmenin ilk olumlu sonuçları Diyarbakır'a yansımaya başladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, görüşmenin ana maddelerinden biri olan Diyarbakır surlarının restorasyonu, onarımı ve tanıtımı surları himayesi altına aldığı bildirildi.

Görüşmeden sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, imzası ile Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen yazıda, "Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül, uygarlık için büyük bir kazanım olan Diyarbakır surlarını himayelerine almışlardır. Bu çevrevede alanda yapılacak çalışmalarla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere 12 Ocak Perşembe saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Başkanlığı'nda Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde bir toplantı yapalacaktır. Anılan toplantıya konu ile ilgili üst düzey bir temsilcinizin katılımı hususunda gereğini rica ederim" denildi.

Çankaya Köşkü'nde Diyarbakır surları ile ilgili yapılacak olan toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sur İlçe Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve GAP İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey yöneticilerin katılacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Aldullanh Gül ile yapılan toplantıya katılan Belediye Genel Sekreteri Abdullah Sevinç, Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır surlarına büyük önem verdiğini ve görüşmede bunu dile getirdiğini belirtti. Sevinç, "Başkanımız Osman Baydemir surlarla ilgili sunum yaptı ve görüntüler işliğinde surların önemini anlattı. Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmeden hemen sonra surları himayesine alması bizleri çok memnun etti. Diyarbakır surları artık hak ettiği değeri bulucaktır" dedi.

Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşmede Belediye başkanı Osman Baydemir, özellikle Diyarbakır surları dahil 21 talepte bulunmuştu. Baydemir'in tarihi surlar ile ilgili talepleri şunlardı:

Diyarbakır Surları ve Suriçi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı doğrultusunda bütünlüklü restorasyon ve 3 Yıllık Acil Eylem Planı'nın hazırlanması,

-Kültür Bakanlığı tarafından 2013 yılının 'Diyarbakır Surları Yılı' ilan edilip ulusal ve uluslar arası tanıtım sürecini başlatması,

-Ağır tahribat görmüş 21 adet burç bütünlüklü bir program dahilinde acilen restore edilmesi

50 adet burcun içleri hafriyat ve molozlardan temizlenmesi

Temizlik işlemi Koruma Kurulu kararı ile Müze Müdürlüğü denetiminde yapılması sağlanması,

Temizlik sonrası yeniden kirlenmesini ve işgalini önlemek amacıyla kırık kapıların bir an önce onarılması,

Kahve, kafeterya gibi amaçlarla işgal edilen burçlar tahliye edilmesi,

Burçlar arasındaki sur bağlantılarının onarımının yapılması; Onarım, temizlik ve tahliye işlemi bir program dahilinde yürütülmesi,

Suriçine yönelik geliştirilecek bütün projelerde merkezi-yerel yönetimlerin koordinasyonu sağlanması.