Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Üçlü Balkan Zirvesi süreci bölgesel sahiplenme bilinci ve kapsayıcı bir yaklaşımla Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki tüm sorunların üstesinden gelinebileceği anlayışıyla başlatılmıştır'' dedi.

Gül, Sırbistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Gül, Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan Devlet Başkanları arasında oluşturulan üçlü Balkan zirvesinin ikinci toplantısına katılmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrat'a gideceğini söyledi.

Zirve toplantısının Belgrat'a yaklaşık 150 kilometre mesafedeki bir yerde yapılacağını bildiren Gül, Türkiye, Bosna-Hersek, Sırbistan Devlet Başkanlarının üçlü zirvesinin ilk toplantısının geçen yıl 24 Nisan'da İstanbul'da yapıldığını hatırlattı.

Toplantıya dönemin Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Silajdziç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'in katıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Yarın Sırbistan Cumhurbaşkanı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Radmanoviç'in yanı sıra konseyin Hırvat ve Boşnak üyeleri de katılacak'' dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı ile Bosna-Herkes Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerinin böyle bir vesileyle ilk defa biraraya gelecek olmalarının yarınki zirveye tarihi bir önem atfettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

''Üçlü Balkan Zirvesi süreci bölgesel sahiplenme bilinci ve kapsayıcı bir yaklaşımla Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki tüm sorunların üstesinden gelinebileceği anlayışıyla başlatılmıştır. Bu çerçevede Dışişleri Bakanları arasında da üçlü bir danışma mekanizması mevcuttur. Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan Dışişleri Bakanları bu kapsamda çeşitli vesilelerle altı defa biraraya gelmişlerdir.

Zirve süreci ve danışma mekanizmaları çerçevesinde somut ve memnuniyet verici neticeler de elde edilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda 2010 yılı içerisinde Bosna-Hersek ve Sırbistan karşılıklı olarak Belgrat ve Saraybosna'ya büyükelçi atamışlardır. Ayrıca Sırbistan Cumhurbaşkanı Sayın Tadiç ve Başbakan Erdoğan Srebrenitsa'daki 15. yıl anma törenlerine katılmışlardır. Bunlar Bosna-Hersek ile Sırbistan arasında karşılıklı güvenin tesisi açısından son derece önemli açılımlardır. Aslında bir adım kalmıştır daha önce bütün bu mekanizmaların başındaki kararlaştırılan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı'nın Belgrat'ı ziyaret etmesi, o da yakında olacaktır. İzzetbegoviç buraya geldiğinde bunu söylemişti bize.''

Geçtiğimiz yıl nisan ayında düzenlenen ilk zirve toplantısının sonunda İstanbul deklarasyonunu kabul ettiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bildiride Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve uluslararası tanınmış sınırları içerisinde hukuki kimliğinin korunmasına yönelik taahhüdün en üst düzeyde bir kez daha teyit edildiğini kaydetti.

Ayrıca Bosna-Hersek'te ulusal uzlaşı tesisinin önemini vurguladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, üçlü işbirliğinin ekonomi, enerji, kültür ve çevre gibi alanlardaki işbirliği ile kültürel mirasın korunmasına yönelik ortak kararlılığın ifade edildiğini söyledi.

''Türkiye olarak bu taahhütlere bağımlılığımızı muhafaza ediyoruz'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrar için Bosna-Hersek ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ve iki ülke arasında güven ortamının tesis ve idame ettirilmesine büyük önem verdiklerini bildirdi.

Bosna Hersek'te başta anayasa olmak üzere reform sürecinin devamının ve bu süreçte siyasi eşitliği haiz üç kurucu halkın birbirlerine yakınlaştırılmasının önemine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu yönde büyük çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu anlayışla tüm Balkan ülkelerinin ve Avrupa Atlantik Kurumları ile bütünleşmesine çok önem verdiklerini ifade eden Gül, ''Saydığım tüm bu hususlar geçen yıl ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana halen hükümetin kurulamadığı Bosna-Hersek için bugün her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir'' dedi.

Gül, yarınki üçlü zirve toplantısında da yeni güven artırıcı önlemler geliştirmesi için gayret edeceklerini, ayrıca üç ülkeyi de ilgilendiren güncel bölgesel meseleler üzerine istişarelerde bulunacaklarını kaydetti.

Bu vesile ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ile ikili bir görüşme yapma imkanı bulacaklarını vurgulayan Gül, ''Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleriyle de topluca görüşeceğiz. Üçlü mekanizmanın sağladığı diyalog ve karşılıklı anlayış, Balkanlar'da barış, istikrar ve refahın tesisine kritik dönemlerde hayati katkılarda bulunduğu şüphesizdir'' diye konuştu.

A.A.