Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NTV'nin Çankaya Köşk'ünden yaptığı canlı yayında göreve geldiği günden beri geçen bir yıllık görev süresini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NTV'nin Çankaya Köşk'ünden yaptığı canlı yayında göreve geldiği günden beri geçen bir yıllık görev süresini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Ben konumumun farkındayım. TBMM'nde ettiğim yemin aklımda. Benim görevim yasalarca bellidir. Ben devletin başıyım. Ben herkesin Cumhurbaşkanıyım. Çeşitli görüşler yazılıyor çiziliyor. Ancak benim vicdanım rahat.”

Canlı yayında 1 yıllık Cumhurbaşkanlığı görevini değerlendiren Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak hiç kimseye karşı bir önyargı içerisinde olmadığını söyledi. Herkese eşit mesafede olduğunu ve toplumun tüm kesimlerini kucakladığını belirten Gül, görev süresince Meclis"ten çıkan yasalardan sadece ikisini veto etmesinin eleştirilmesine katılmadığını, kendisinden önceki dönemlerde yapılan vetoların bir kısmının siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

REKTÖR ATAMALARI İDEOLOJİK DEĞİL

Son günlerde en çok tartışılan rektör atamalarında da ideolojik davranmadığını söyleyen Gül, “Bana bırakılan bir rapor ve üniversiteler konusunda ben onları çok iyi inceledim. Üniversitelerin ülkenin kalkınmasında lokomotif olmalıdır. Gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler nasılsa bizde de aynı olması gerekmektedir. Düşünceleri fikirleri ne olursa olsun benim için hiç önemli değildir.” diye konuştu.
27 üniversite rektörü atadığını ve bunlardan 22 tanesinin kendisine YÖK tarafından gönderilen isimler olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, eleştirilerin ön yargılı yapıldığını ifade etti. Gül AKP"den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç"ı Dicle Üniversitesi"ne atanması hakkında şunları söyledi: “Bir rektörün Adalet ve Kalkınma Partisi'nden aday olduğu doğru ancak bazı rektörlerde farklı partilerden aday olmuşlardır. Bunlar niye söylenmiyor.”

BENİM SEÇMEM DOĞRU DEĞİL

Rektörleri kendisinin seçmesinin doğru olmadığını söyleyen Gül şunları söyledi: “Rektörlerin seçimleri konusunda yeni bir yöntem belirlenmelidir. Ayrıca bir rektörün milletvekili seçer gibi bir seçimle iş başına gelmesine de karşıyım. Bana göre daha farklı bir model benimsenmeli. Bu açıdan yeni bir sistemin getirilmesi ve Cumhurbaşkanı'nın bu işe hiç karışmamasını istiyorum. Bu konu sağ duyuyla çözülmelidir. Bu konuda hükümete ve Meclis'e de çağrıda bulunuyorum.”

ERBAKAN NEDEN AFFEDİLDİ?

Eski Başbakan Necmettin Erbakan"ın ev hapsinin kaldırılması konusunda gelen eleştirileri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, Erbakan"ı neden affettiğini açıkladı: “Sayın Erbakan'ın, cezasının bir bölümü kaldırılırken sadece yükümlülüğü kaldırılmıştır. Devam eden ya da süren davaları devam etmektedir. Ben, sadece yükümlülüğü sabit olanların yani davası bitmiş olan hükümlülerin dosyalarına bakabilirim. Bu konuda kaldı ki önce kişinin başvurması sonra Adalet Bakanlığı'nın bana bu ilgili dosyayı göndermesi gerekir. Bu olay çıktıktan sonra, birçok kişi hakkında dediler ki bu insanlar rahatsız. Benim en önem verdiğim konu adil davranmaktır. Bu isimlerin bir çoğunun tutukluluğu devam etmekte ve mahkeme süreçleri sürüyor. Bu isimleri zaten affedemem. Anayasa'da böyle benim önüme gelmeyen dosyayı incelemem mümkün değil.”

"ÇUKURAMBAR'I MEDYAYA BİZ SÖYLEDİK"

Anayasa Mahkemesi"nin AK Parti için açılana kapatma davasını sonuçlandırmadan önce başbakan Erdoğan ile yaptığı Çukurambar görüşmesi hakkında da konuşan Gül, gixli saklı bir toplantı yapmadıklarını, görüşmeyi basına kendilerinin söyleidklerini belirtti. Gül Çukurambar görüşmesi için şunları söyledi: “O toplantıda benim olduğumu kim biliyordu, ve bunu biz söyledik. Ev sahibi açıkladı ve o dedi ki Sayın Cumhurbaşkanı da var dedi. Biz söylemeseydik bu haberde olmayacaktı. Bu nedenle gizli saklı bir açıklama değil. Kendi aramızda konuştuk, dördüncü bir isim de söz konusu değil. O konuda Anayasa Mahkemesi Başkanı da açıklama yaptı.
Bu zamana Ergenekon davası hakkında konuşmamaya özen gösteren Gül, kimsenin suçlu ilan edilmediğini, böyle bir davanın Türk mahkemelerine bırakılmasının Türkiye açısından bir aşama olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Güneydoğu"ya yaptığı geziye de değinen Gül, "Doğu'da kimsenin yürümediği yollarda yürüdüm" derken, Türkiye'de kimsenin garip hissetmemesi gerektiğini söyledi. Gül, problemlerin hasır altı edilmemesi gerektiğini ifade ederken, terörün gerekçe gösterilemeyeceğini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

TERÖR, TERÖRÜ SAHİPLENEMİYOR

Terörle mücadele konusunda kararlılık gösterildiğini, son günlerde meydana gelen olayların terör örgütü tarafından kabul edilemediğini ifade eden Gül, Bazı şehirlerde olaylar olmuştur. Fakat teörer örgütü bu olaylar sahiplenememektedir. Masum insanlara karşı düzenlenen canice saldırıyı ben yaptım diye sahiplenememektedir.” diye konuştu.

Olayların faillerinin bulunması konusunda polis teşkilatına gerçekten takdir edişmesi gerektiğini söyleyen Gül, “En karışık olay çözülebilmekte ve ayrıca bir çok olay da önceden alınan önlemlerle önleniyor. Polis ve Emniyet Teşkilatının verdiği mücadeleyle gurur duymalıyız.” dedi.

Ayrıntılar gelecek...