Kimyevi Gübre Denetim Yönetmeliği ve kimyevi gübrelerin piyasa denetimleri hakkındaki 2002/1 sayılı genelge gereği Aydın'da denetim çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydeden Öztürk, 2008 yılı denetlemeleri hakkında bilgi verdi. Aydın'da gübre dağıtıcı ve üretici kuruluşlarının 75, Tarım Kredi Kooperatifinin 50 ve Tarım Satış Kooperatifinin 19 olmak üzere toplam 145 gübre bayisi ve iki tanede sıvı yaprak gübresi ve organik toprak düzenleyicisi üreten üretici olduğunu kaydeden Sadettin Öztürk, “2008 yılında il genelinde 67 bin 185 ton gübre kullanımı gerçekleşmişti. Bu bayilerde 2008 yılı içerisinde gerçekleştirilen denetimlerde, bayi ve deponun fiziksel şartlarının kontrolü, ambalajlama, etiketleme, tescil ve lisans bayilik antlaşması ve satış sözleşmesi kontrolü yapıldı. Eksiklik tespit edilen bayilere bir aylık süre verilerek eksikliklerin giderilmesi istendi. Yıl içerisinde 45 kimyevi ve organik gübre numunesi, analiz ve tetkik için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Ankara Toprak, Su ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi. Analizler sonucunda olumsuz gelen 2 gübre numunelerinden biri için İl Gübre Komisyonumuzca toplatma kararı çıkartılarak tüm illerde işlem yapılması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığımıza sunularak ülke genelinde toplatılması sağlanmıştır” dedi.
Kurallara uymayan gübre bayileri hakkında gerekli yasal işlemin yapıldığını kaydeden Öztürk, “Olumsuz olan ikinci gübre numunesi için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın görüşü doğrultusunda, gübre bayisine 2 bin 367 TL idari para cezası verilmiş olup, firma, peşin ödeme yaparak yüzde 25 indirimden yararlanarak ödemeyi gerçekleştirmiştir. Bakanlığımız, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nce toplatma kararı çıkartılan gübrelerin kontrolü çalışmaları ve piyasa denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca Toplatma kararı çıkarılan bir gübre, İlimizde sadece bir bayide 25 kilogramlık 22 torba olarak tespit edilerek İl Gübre Komisyonumuzca imha edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Aydın"da 2008 yılında 9'u fabrika, 1 tanesi dağıtıcı kuruluş olmak üzere 10 yeni gübre bayiliğinin açıldığını anımsatana Özütrk, 4 bayiinin bayiliğinin kuruluşu tarafından iptal edildiği sözlerine ekledi.