Artık salgın ocakta başlıyor ve mayısa kadar sürüyor. Prof. Dr. Selim Badur “Risk grupları kış bitiyor diye aşılarını ihmal etmesin. Grip ölümcül olabilir” dedi...

Kış bitmek üzere artık grip olmam" demeyin. Her gün yeni bir çeşidi çıkan gribin mevsimi de değişti. Daha çok kış aylarında etkisini yoğun bir şekilde hissettiren grip salgını artık ocakta başlıyor, mayıs ayına kadar etkisini gösteriyor.

İÜ Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalından Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Selim Badur, "Gribin mevsimi kaydı. Aman dikkat" dedi.

Bugün'den Nesrullah Sonay'ın haberine göre, önceden etkisini ekim, kasım aralık aylarında gösterdiği için aşının bu aylarda yapıldığını söyleyen Badur, "Bu artık böyle değil. Ocak başına kadar Türkiye'de grip çok fazla görülmemeye başladı. Bundan sonra ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayları grip ayları olacak" dedi. Prof. Badur bu değişimin en önemli nedeninin küresel ısınma olduğuna da dikkat çekti.

Etkisi 25 gün sürüyor
Badur sözlerine şöyle devam etti: "Bu mevsimsel kayma aşılama zamanını da değiştirdi. Bunun doktorlar ve eczacılar tarafından iyi bilinmesi lazım. Mevcut grip virüsü öncekilere göre daha ağır seyrediyor ve daha uzun sürüyor. Etkisini 20-25 gün hissettirebiliyor. Risk grupları kış bitiyor diye aşılarını ihmal etmesin. Çocuklar özellikle diyabetliler, astımlılar, kronik kalp böbrek hastaları gibi risk grupları zamanında aşılanmalı. Çünkü grip bu hastalıkları daha da ağırlaştırıyor. Kalabalık yerde bulunulmamak, grip hastası olanlar dışarı çıkmamalı."

Ölümcül bir hastalıktır
Badur, gribin genelde fazla önemsenmemesine rağmen aslında tehlikeli bir hastalık olduğunu, özellikle risk gruplarında ölümcül olabildiğini de belirtti. Badur "Grip önemli bir hastalıktır. Toplumsal düzeni büyük ölçüde bozar" dedi.

3 kişiden biri domuz gribi
Prof. Dr. Selim Badur, Türkiye'de geç devreye giren virüs türünün Doğu Avrupa'da görülen salgınla paralellik gösterdiğini söyledi.

Badur, "Türkiye'deki virüs türlerinin yüzde 60'ı influenzaB, yüzde 30'uH1N1 virüsüdür. Yani domuz gribi. Her 3 grip hastasının birinde domuz gribi var. Ancak ge-çenyıl domuz gribi pandemı-sine yol açan bu virüs mevsimsel gribe dönüştü ve et- kisi azaldı. V irüslü hastaların yüzde 10'unda ise H3 virüs türü var" dedi.

rotahaber