SGK’nın çalışmalarını hatırlatarak “Aşı isteyene yapılacak” dedi
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk defa Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından projesi yapılan ve üretimi sağlanan ambulansla, dört hastanın birlikte taşınabildiğini belirterek, bu ambulanslarla büyük trafik kazalarında birden fazla hasta bekletilmeden hastaneye sevk edileceğini bildirdi.
 
Bakan Akdağ, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğünün desteğiyle hazırlanan ''Sağlık Sistemlerinin Krize Hazırlık Değerlendirmesi Raporu-Türkiye'' isimli raporun, Sağlık Bakanlığı ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen programının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve hastane bahçesindeki afet dönemlerindeki hazırlıklardan bazılarını gezerek, konuklara bilgi verdi.
 
Bir gazetecinin, ''Daha önceden raporla alınan grip aşısının artık vatandaşlara ücretsiz verileceği yönünde açıklama yapıldı. Böyle bir uygulama var mı? Varsa, bunun devlete maliyeti ne olacak?'' sorusu üzerine Akdağ, ''Biz, her türlü aşının, ihtiyacı olan herkese ulaştırılması için çaba sarf eden hükümetiz. SGK da bu anlamda kolaylaştırıcı bir adım daha atmış. Bu adımları atmaya devam edeceğiz'' dedi.
 
Akdağ, bunların maliyetinin ne olduğunu önemsemediklerini vurgulayarak, aşı maliyetinin tedavi maliyetinden her zaman daha az olduğunu söyledi. Böyle olmasa bile vatandaşların sağlığı için her türlü şeyin yapılacağını ifade eden Akdağ, SGK'nın bu konuda çok olumlu yeni bir uygulamaya da imza attığını belirtti.
 
Aşının, ihtiyacı olan kişilere yapılması, sağlıklı bireylere uygulanmaması gerektiğine işaret eden Akdağ, kendisinin grip aşısı olmadığını ifade etti.
 
Daha sonra afete ve acil durumlara hazırlık kapsamında helikopter ambulans, obez ambulansı, sahra hastanesi ve çadır hastaneleri, kar paletli ambulans gibi teknik donanımları gezerek, konuklara uygulamalar ve araç-gereçler hakkında bilgi verdi.
 
Akdağ, Türkiye'deki yüksek yerleşim yerlerinde kar paletli ambulansların kullanıldığını belirterek, şu anda bunlardan 124 adet bulunduğunu ve bu yıl 60 adet daha alınacağını söyledi.
 
''İlk defa Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından projesi yapılan ve üretimi sağlanan 4 hastanın birlikte taşınabildiği'' ambulansları gösteren Akdağ, bu ambulanslarla büyük trafik kazalarında birden fazla hastanın bekletilmeden hastaneye sevkinin sağlanabileceğini anlattı.
 
Akdağ, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanları da kınadığını belirterek, tüm sağlık personelinin büyük özveri ile çalıştığını belirtti.
 
Bakan Akdağ, obez ambulansının çalışma prensibi hakkında da yerinde bilgi verdi.
 
Helikopter ambulansa binen Akdağ, tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
 
''TÜRKİYE'NİN ELDE ETTİĞİ BU KAZANIMLAR DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLMALI''
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Afetlere Hazırlık ve Müdahale Direktörü Dr. Gerald Rockenschaub, farklı disiplinlerden ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekibin, hükümet yetkilileriyle iş birliği içinde 27 Eylül-7 Ekim 2010'da Türkiye'de bir değerlendirme çalışması gerçekleştirdiğini anlattı.
 
Ekipte, genel afet hazırlığı ve müdahale planlaması, hastane acil durum hazırlık planlaması, toplu kayıp yönetimi, halk sağlığı, bulaşıcı hastalık sürveyansı ve müdahale ile Uluslararası Sağlık Tüzüğü alanlarında uzman kişilerin yer aldığını belirten Rockenschaub, Türkiye'de krizlere hazırlık konusunda siyasi kararlılığın üst düzeyde olduğunu ifade etti.
 
Rockenschaub, sağlık sistemlerinin krizlere hazırlık bağlamında güçlendirilmesi ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nde ön görülen temel kapasitenin inşasının basit ve kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, ''Sağlık Bakanlığının hazırlık planlamasını kesintisiz bir süreç haline getirmede üstlendiği önder rolü, Türkiye'nin bu konuda sergilediği politik kararlılıkla güçlenmiştir'' diye konuştu.
 
''Türkiye'nin afet hazırlığı ve müdahale konusundaki politik kararlılığı ve bu alanda yaptığı yatırımlar oldukça hızlıdır'' diyen Rockenschaub, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
DSÖ Temsilcisi Türkiye Ülke Ofisi Başkanı Dr. Maria Cristina da Sağlık Bakanı Akdağ'ın bu süreçte profesyonel yaklaşım içinde yer aldığını ve kararlılıkla hızlı bir şekilde gerekli adımları attığını söyledi.
 
''Türkiye, sağlık sisteminin kapasitesinin çok geniş ve hastaneler dahil sağlık birimleri, yatak sayısı, eğitimli personel, araç-gereç, acil durum malzemesi ve modern ciddi cihazlar bakımından çok iyi donatılmıştır'' değerlendirmesinde bulunan Cristina, ''Türkiye'nin elde ettiği bu kazanımların diğer ülkelere de örnek olmasını ve katkı sağlamasını temenni ettiğini'' sözlerine ekledi.