Yunanistan'da, hükümetin mali krizle mücadele temelinde AB ve İMF yetkilileriyle olan anlaşma çerçevesinde uygulamaya koyduğu reformlara toplumun her kesiminden gelen itirazlar çığ gibi büyüyor.

Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu GSEE ile Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY'nin 19 Ekim'deki genel grevi öncesinde birçok sektör çalışanı çeşitli protesto eylemleri düzenleyerek grev kararları alırken, Yunan Haber ajansı AMNA ile devlet Radyo ve Televizyonu ERT'nin de bugünden itibaren 48 saatlik bir grev başlattığı bildirildi.

Yunanistan Devlet Radyo ve Televizyon Çalışanları Federasyonu'ndan (POSPERT) yapılan açıklamada, grev nedeniyle bugün saat 06:00'dan cumartesi günü saat 06:00'ya kadar devlet radyo ve televizyonlarında haber programlarının yayınlanmayacağı, AMNA'nın haber geçmeyeceği ve internet sitesini yenilemeyeceği belirtildi.

AMNA ve ERT çalışanları, hükümetin tasarruf amacıyla bazı kamu kuruluş ve kurumlarının birleştirilmesi ya da iptal edilmesi kararı çerçevesinde ERT'nin birinci kanalı ERT1'in kapatılmasına ve işten çıkarılmalara itiraz ediyor.

Diğer yandan, gümrük çalışanları ile Maliye Bakanlığı çalışanlarının onar günlük grev kararı aldığı bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, gümrük çalışanlarının 14 Ekim'den itibaren 10 gün süreyle greve gideceğini belirtirken, Maliye Bakanlığı çalışanlarının da 17-27 Ekim tarihleri arasında iş bırakacağını duyurdu.

Haberlerde ayrıca, bankalardaki memurların da 19 Ekim'de 24 saatlik grev yapma kararı aldığı bildirildi.

Bu arada, Atina'da, toplu taşıma araçları çalışanlarının bugün başlattığı 48 saatlik grev başkentte ulaşımı felç etti.

Yunan medyası, otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin çalışmaması nedeniyle iş yerlerine gidip gelmekte zorluk çeken halkın kaos yaşadığını belirttikleri haberlerinde, yarın taksicilerin de greve katılmasıyla durumun daha da zorlaşacağını duyurdular.

Bu arada, hükümetin taşınmaz mal varlıklarına getirdiği ek vergilerin elektrik faturalarıyla tahsil edilmesine itiraz eden Yunanistan Elektrik Kurumu (DEH) çalışanlarının, DEH'in Atina'daki merkez binasını işgal ettikleri bildirildi.

Yunan medyası, DEH yönetiminin işgalle ilgili Atina savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirttiği haberlerinde, göstericilerin eylemlerini hükümetin bu konudaki kararını geri alıncaya kadar sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladıklarını duyurdu.