TİMUR SIRT - Sabah

Unlu mamullerde % 37 pazar payı ile son 10 yılın en iyi rakamını elde ettiklerini belirten Eti İcra Kurulu Başkanı Hazım Ellialtı, çikolata pazarında ikinciliğe yükselmeyi hedeflediklerini söyledi..

Gıda pazarında çikolata konusunda rekabet artıyor. Yerli firmaların pazardaki payı artmaya devam ediyor. Çikolata pazarına 2003 yılında giren ve yüzde 8'lik pazar payı ile 4'üncü sırada olan Eti, yeni hedefini ikincilik olarak açıkladı. Eti Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı (CEO) Hazım Ellialtı, bisküvi, kek ve krakerden oluşan unlu mamullerde son 10 yıldaki en yüksek pazar payına yüzde 37.5 ile bu yıl ulaştıklarını, sırada çikolatanın olduğunu bildirdi. Ellialtı, tamamıyla yenilenen "Eti Çikolata Keyfi'' serisinin tanıtımı ve çikolata pazarındaki hedeflerini paylaşmak üzere Eti'nin Eskişehir'deki çikolata fabrikasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ellialtı, çikolatadaki paylarından memnun olmadıklarını dile getirerek, hedeflerinin ikincilik olduğunu belirtti. Ellialtı, Eti'nin, 2003'de tüketicilerden gelen yoğun talep üzerine 20 milyon dolarlık yatırımla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu yeni fabrikasında çikolata üretimine başladığını, 2004'te ise ürün gamını genişleterek "Eti Çikolata Keyfi'' markası ile tablet çikolata pazarına girdiğini anlattı.

670 MİLYON DOLARLIK PAZAR
Çikolata pazarının 2002-2006 yılları arasında ortalama yüzde 7 oranında büyüdüğünü ve geçen yılın verilerine göre 670 milyon dolarlık bir değeri olduğunu ifade eden Ellialtı, 2008'de pazardaki büyümenin yüzde 10 civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi. Tüketici tercihlerine de değinen Ellialtı, sektörde yüzde 75 gibi yüksek bir oranda sütlü, bitter ve katkılı (kuruyemişli-meyveli) çikolatanın rağbet gördüğünü, yüzde 75'in yüzde 22'sini sütlü sade, yüzde 12'sini sütlü Antep fıstıklı, yüzde 9'unu ise bitter çikolatanın oluşturduğunu kaydetti. Ellialtı, değişen global trendlere paralel olarak bitter çikolatanın payının artacağını öngördüklerini ifade etti.