Azerbaycan, Türkiye ile Ermenistan"ın mutabakata vardıkları “yol haritası”nın işgal altındaki Azeri topraklarının boşaltılmasını da içermesi gerektiğini bildirdi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elhan Poluhov, Rus RİA Ajansı"na yaptığı açıklamada, “Her ülkenin başka bir ülkeyle ilişki kurmaya hakkı olduğunu düşünüyoruz. Açıklanan "yol haritası"nı çok ayrıntılı olarak inceliyoruz” dedi. Sözcü, Türk-Ermeni yakınlaşmasına paralel olarak Ermenilerin işgal altında tuttukları Azeri topraklarından çekilmesi ve Karabağ sorununa çözüm sağlanması gerektiğini belirterek, “Mutabakatın Türk yetkililerin daha önce açıkladığı gibi bu amaca hizmet edeceğini umuyoruz” dedi.

Rüşvet iddiası
Azerbaycan"da muhalefeti destekleyen Yeni Müsavat gazetesiyse, Azerbaycan"ın Ermeni sınırını açmaması için Türkiye"ye “rüşvet” vermek istediğini, ancak sonuç alamadığını öne sürdü.
Gazete, Azerbaycan"ın Türkiye"ye Ermenistan"la sınırın açılmasıyla elde edeceği gelirin iki katını ödemeyi önerdiğini ve sınırın en azından 1-2 yıl daha kapalı kalmasını istediğini iddia etti. Türkiye"nin karşı öneride bulunarak, Azerbaycan"ın Şahdeniz"den çıkarılacak doğalgazı piyasa fiyatının altında, bin metreküpü 120 dolardan satmasını ve Nabucco"ya katılmasını istediğini savunan gazete, “Bu öneri Bakü"yü kızdırdı. Türk tarafına hem Nabucco"ya katılmayacağını, hem de Ermeni sınırını açabileceklerini, ama Azerbaycan"ın da karşı önlemler alacağı bildirildi” dedi.
Fransa Basın Ajansı, Azeri yetkililerin, Ankara"nın Ermenistan ile görüşmelerde Karabağ"ı görmezden gelmesi durumunda Türkiye"ye doğalgazı kesebileceklerinin sinyalini verdiğini yazdı.
Diğer yandan Türkiye"ye bugün bir ziyaret gerçekleştirecek olan Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Sefer Abiyev, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"la bir araya gelecek.

Milliyet