İtalya'nın Cenova kentinde salı gecesi İtalya ile Sırbistan arasında yapılan 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme maçının Sırp taraftarların neden olduğu olayların ardından tatil edilmesi, İtalya'da da endişeye yol açtı.

Sırbistan'a ağır bir fatura kesmesi beklenen UEFA'nın, olayları önleyemeyen ev sahibi İtalya'yı da cezalandırmasının güçlü bir ihtimal olduğu belirtildi.

İtalya Futbol Federasyonu (FIGC), Sırpların taşkınlığı yüzünden 6. dakikada tatil edilen maçın ardından gözünü UEFA Disiplin Kurulu'na çevirdi. UEFA'nın, 28 Ekimde açıklayacağı kararda, bin civarındaki konuk taraftarın taşkınlığını engelleyemeyen İtalya'yı da organizasyondaki eksiklikler nedeniyle cezasız bırakmayacağı ileri sürüldü. İtalyan spor basınında, UEFA'nın İtalya Futbol Federasyonuna yüksek miktarda para cezası kesmesinin yanı sıra bir maç seyircisiz oynama cezası verebileceği yorumları yapılıyor.

UEFA Sözcüsü Rob Faulkner, Cenova'da Luigi Ferraris Stadı'nda yaşanan olaylarla ilgili İtalyan haber ajansı Ansa'ya yaptığı değerlendirmede, ''UEFA kuralları, olay çıkaranların sorumluluğu dışında, karşılaşmayı düzenleyen federasyonun da stadyumdaki güvenliği ve maçın normal koşullarda oynanmasını sağlamasını öngörmektedir. Soruşturma halen sürdüğü için şimdiden bir tahmin yürütmek doğru olmaz'' ifadelerini kullandı.

Faulkner, ''Karşılaşmayı organize eden ev sahibi konumundaki federasyon, kamu güvenliğini en iyi biçimde sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdür. Disiplin kurulu, soruşturma dosyasına göre gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Taraftarların olası eylemlerine dair iki federasyon arasında önceden bilgi alışverişi yapılıp yapılmadığı dahil, her konu büyük bir titizlikle incelenecektir'' dedi.

İtalya'daki yorumlarda, UEFA'nın Sırbistan'a, hükmen mağlubiyetin yanı sıra, 3 maç saha kapatma cezası vermesinin beklendiği belirtildi. Bu durumda 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde C grubunda mücadele eden Sırbistan'ın bundan sonraki maçları kendi ülkesinde oynayamayacağı, ancak kendilerini ağırlayacak bir ülke bulmakta da zorlanacağı kaydedildi. UEFA'nın Sırbistan'ı, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan ihraç olasılığının ise son derece zayıf olduğuna işaret edildi.

Cenova'da maçın tatil edilmesiyle sonuçlanan şiddet olayları sırasında 16 kişi yaralanmış, 17 kişi gözaltına alınmıştı.

A.A.