BDT zirvesi için Moldova'da bir araya gelmesi beklenen Aliyev ve Sarkisyan'ın ajandasında, işgal altındaki Yukarı Karabağ meselesi var.

Türkiye ile Ermenistan arasında yarın İsviçre'de imzalanması beklenen protokol için nefesler tutulurken, tarihi protokol öncesi gözler Türk -Ermeni ilişkilerini çok yakından ilgilendiren bir görüşmeye çevrildi. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesi Moldova'nın başkenti Kişinev'de bugün başlıyor. Zirvede bulunması beklenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, Kişinev'deki Amerikan Büyükelçiliği rezidansında buluşacağı bildirildi. İki liderin ajandasında, işgal altındaki Yukarı Karabağ sorunu var.
ERMENİSTAN ÇELİŞKİSİ

Görüşmede bulunması beklenen diğer isimler ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu temsilcileri ve Rusya, Fransa ve ABD'nin büyükelçileri. Reuters'a bilgi veren Türk kaynaklar, Zürih'te yapılması planlanan imza töreni öncesi herhangi bir değişiklik olmadığını söylüyor. Ancak Ermeni tarafından çelişkili ifadeler var. Reuters'e demeç veren Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Arman Kirakossian, anlaşmanın yerinin ve zamanının henüz belirlenmediğini öne sürdü.

FRANSA UMUTLU

Kirakossian, "Bu protokolün imzalanması Ermenistan için çok önemli. Biz önkoşulsuz şekilde ilişki kurmak istiyoruz. Ve umarım bu protokol en yakın zamanda imzalanacak" dedi. Öte yandan Fransa'yı ziyaret eden Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Fransız mevkidaşı Bernard Kouchner ile yaptığı görüşmede Türk-Ermeni sürecini ele aldı. Kouchner, sürecin yakın gelecekte somut sonuç vermesi umudunu dile getirdi. Nalbandyan ile Koucher arasında yapılan görüşmede özellikle Karabağ sorunu üzerinde duruldu.


Fisk'ten şok sözler: 'Soykırım' unutuldu Ermeniler dehşet içinde

Ermeni diasporasını ikna etmeye yönelik gezileri kapsamında Lübnan'ın başkenti Beyrut'a giden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan protesto edilmişti. Protestoları izleyen Independent'ın Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, diasporayı ayağa kaldıran mutabakata ilişkin çok ağır eleştirilerde bulundu. “Soykırım unutuldu: Türkiye ile antlaşma Ermenileri dehşete düşürdü” başlıklı yorumunda “Yeni bir ticari anlaşma, 1.5 milyon insanın ölümünü örtecek” iddiasında bulunan Fisk, “İsviçre'de dışişleri bakanları, protokollerini imzalamak üzere masaya oturacaklarında kalemlerinden o kanın akmamasını ummalılar” dedi./yeni şafak