Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel, toplumda 3 bin ile 5 kişiden birinde rastlanan ve insanın dünyasını karartan Tavuk Karası hastalığının gözün içindeki rod adı verilen hücrelerin bozulması nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Bugün dünyada yaklaşık 1.5 milyon kişinin bu rahatsızlıktan dolayı görmesini yitirdiğini belirten Op. Dr. Çevikel “Gözün içini kaplayan retina adını verdiğimiz tabakada görme hücreleri bulunur. Bu görme hücrelerinden, rod adı verilenler, karanlıkta veya gece görmeyi ve çevre görmeyi sağlar. Hastalık rod adı verilen bu hücrelerde bozulmayla karakterizedir. Bu algılayıcı hücrelerin bozulup ölmesine kadar ilerler ve görme kayıplarına neden olur. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür” dedi. 
Tıptaki adıyla retinitis pigmentosa vakasının çoğunun önce çubuk şeklindeki hücrelerin bozulmasıyla başladığını belirten Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Harika Çevikel “Bu hücreler karanlıkta veya az ışıklı ortamlarda görmemizi sağladığı için, ilk önce onların bozulması hastalığın ilk semptomları arasında gece körlüğünün ortaya çıkmasına neden olur. Retinitis Pigmentosa hastalarında gözler karanlık veya az ışıklı ortamlara adapte olamaz. RP; tek bir hastalıktan çok, bir grup retinal hastalığı kapsadığından dolayı; bireylerde tam olarak nelerin görülebileceğini de saptamak mümkün olmamaktadır. Buna karşın hastalar yıllar boyu süren bir süreç içerisinde sadece merkezi (tünel) görüş kalana dek periferal görüşü ilerleyen bir tarzda kaybetmektedirler. Hastaların çoğunluğunda merkezi görme uzunca veya belirsiz bir süre boyunca kalmaktadır. Çok nadir vakalarda hastalar bu merkezi görmeyi de kaybedip tamamıyla kör olmaktadırlar” dedi. RP hastalarının yüzde 40’ında kataraktın bir şeklinin de gelişebildiğini ifade eden Çevikel açıklamasının devamında “Bu hastalık bazı diğer hastalıklarla birlikte görülebileceğinden (sağırlık, obezite, bazı metabolizma hastalıkları vb.), bu hastalıkların da ayrıca araştırılması, hastalığın ilerleyişi ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkili olabileceği için çok önemlidir. Retinitis pigmentosa kalıtımla geçer. Eğer hastanın aile ağacı bilinirse hastanın ileride nasıl bir durumda olacağı konusunda tahmin yürütülebilir. Bu bilgi hastanın evlilik, çocuk sahibi olma ve meslek seçiminde yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi. 
Op. Dr. Çevikel hastalığın tedavisi ile ilgili ise; “RP'nin yavaşlatılması, durdurulması veya tedavisi için herhangi bir tedavi kanıtlanmamıştır. RP hastalıkları için güneş gözlüklerinde ultraviole korumasının olması ve/veya C, E, lutein ve sadece sigara kullanmayanlar için beta-carotene’in günlük dozlar halinde alınması hastalıkla baş etme sürecinde yardımcı olacaktır. Retinal distirofi için moleküler tedaviler gelişim halindedir ve ümit verici gelişmeler kaydedilmektedir” sözlerine yer verdi.